Sarajevo: Počinju radovi na izgradnji "Muzeja Berber" vrijednog 1,5 miliona KM

1
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Počinju radovi na izgradnji "Muzeja Berber" vrijednog 1,5 miliona KM
Foto: Press KS / Potpisivanje ugovora za izgradnju muzeja

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić i direktor firme Džekos d.o.o. Sarajevo Rifat Mahmutović potpisali su danas Okvirni sporazum o izvođenju radova na izgradnji poslovnog objekta "Muzej Berber", i to sredstvima u iznosu od 1.485.405,87 KM na lokaciji u ovoj starogradskoj općini.

Ministar Magoda govorio je o značaju jednog ovakvog projekta za općinu Stari Grad.

"Obećali smo da ćemo Općinu Stari Grad vratiti tamo gdje pripada, a to je u centar kulturno-historijskih i zabavnih dešavanja. Drago mi je da smo današnjim potpisivanjem Ugovora za nastavak realizacije projekta, odnosno za 'Muzej Berber', zapravo jedan korak bliže njegovoj realizaciji. Njegovo postojanje će staviti ovo područje u epicentar svih dešavanja u Kantonu Sarajevo, kako za naše građane, tako i za turiste. Sretan sam jer je i Ministarstvo kulture i sporta KS, zajedno s Općinom Stari Grad i načelnikom Irfanom Čengićem, strateški partner u ovom značajnom projektu. Naravno, tu je i porodica Berber, bez čijeg zalaganja i podrške sve ovo ne bi bilo moguće realizirati", naglasio je ministar Magoda.
Dodao je i kako je Ministarstvo u prošloj godini izdvojilo 300.000 KM za ovaj projekt, a u 2024. godini je obezbjeđeno 600.000 KM.

Stotine kupača na poznatom kupalištu u BiH: Osvježenje na +40, raspalio se i roštilj

Stotine kupača na poznatom kupalištu u BiH: Osvježenje na +40, raspalio se i roštilj

"Potpisivanje Ugovora danas znak je da nema stajanja i da ćemo veoma brzo otvoriti vrata muzeja. Ovime ćemo turistima koji dođu u Kanton Sarajevo pokazati šta naš grad ima, a to je 'Muzej Berber' i sve ono što je ovaj slikarski velikan napravio", istakao je ministar Magoda.

Načelnik Čengić je kazao kako je izgradnja "Muzeja Berber" od velike važnosti za kulturnu scenu, ne samo Općine Stari Grad Sarajevo, nego cijelog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Uskoro kreću radovi: Sarajevo će dobiti Muzej 'Mersada Berbera'

Uskoro kreću radovi: Sarajevo će dobiti Muzej 'Mersada Berbera'

"O ovom projektu se mnogo pričalo, ali današnjim potpisivanjem započinjemo konkretne radove. Zahvalan sam ministru Magodi koji je prepoznao značaj ovog projekta, te se nadam i vjerujem da ćemo uskloro dobiti podršku i Grada Sarajeva i Vlade FBiH prema kojima smo aplicirali s ovim projektom", naglasio je načelnik Čengić.

Sporazum o sufinansiranju projekta ranije su potpisali ministar Magoda, te direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov s načelnikom Čengićem.

Izgradnjom ovog muzeja, umjetnička ostavština Mersada Berbera napokon će pronaći svoje trajno sjedište u srcu Starog Grada i Sarajeva. Djela ovog istaknutog umjetnika već su zauzela počasno mjesto u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Berber je ostavio neizbrisiv trag kroz svoje najznačajnije cikluse kao što su "Sarajevske hronike", "Put u Skender Vakuf", "Otomanske hronike", "Hommage a Velazquez", "Hommage Vlahi Bukovcu", te posljednji, emotivni prikaz "Srebrenica i Arhiv".

U Dubrovniku otvorena izložba maestra Mersada Berbera, svečanosti prisustvovala i Hanka Paldum

U Dubrovniku otvorena izložba maestra Mersada Berbera, svečanosti prisustvovala i Hanka Paldum

Sin slikarskog velikana Mersada, Ensar Berber rekao je kako je njegov otac živio za Bosnu i slikao gdje god se nalazio.

"Jako sam sretan i znam da bi i on bio sretan, ovo za moju porodicu ima ogromni značaj i emotivnu vrijednost", naglasio je Berber.

"Muzej Berber" dodatno će obogatiti kulturnu ponudu Sarajeva i doprinijeti očuvanju naslijeđa Mersada Berbera, jednog od najznačajnijih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Ovaj objekt bit će smješten na I i II spratu stambeno-poslovne zgrade u ulici Zelenih beretki broj 14. Općina Stari Grad Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo izdvojili su po 300.000 KM za prvu fazu radova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije