Uskoro kreću radovi: Sarajevo će dobiti Muzej 'Mersada Berbera'

3
Radiosarajevo.ba
Uskoro kreću radovi: Sarajevo će dobiti Muzej 'Mersada Berbera'
Foto: Privatni album / Mersad Berber

Dugo najavljivani Muzej "Mersada Berbera" u Sarajevu će uskoro će biti stvarnost.

U 2024. godini će se započeti radovi na izgradnji muzeja, a sve, objavio je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, kako bi obogatili kulturnu scenu Starog Grada i Sarajeva. Inače, ideja za izgradnju muzeja datira još od 2019. ali nikada nije započeta.

"Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo danas je potpisalo Ugovor o sufinansiranju za izgradnju muzeja i time osiguralo dio sredstava za ovaj projekat koji ćemo zajedno sa Općinom Stari Grad Sarajevo, na čelu s Irfanom Čengićem konačno pokrenuti", naveo je Magoda.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo odobrilo je dodjelu prostora i znatna finansijska ulaganja u izgradnju muzeja.

"Vrijeme je da djela Mersada Berbera konačno imaju svoje mjesto u Sarajevu. Istinski smo zahvalni članovima porodice Berber koji će biti najveća podrška u ovom izuzetnom projektu za naše Sarajevo, jer kako i sami kažu u Berberovim slikama Bosna je naslikana sa svim onim što ona i jeste - nadnaravno lijepa, kroz svoju historiju tragična, a u isto vrijeme beskrajno mistična", zaključio je Magoda.

[related]https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid024Kvoxa16aM79fLMKBe733DhiLZ6ykV3BqG6dnxan6X6kWg5b9hnZqHjMsUGwsJAfl&id=100065494569038[/related]

Mersad Berber, koji je preminuo 7. oktobra 2012, bio je bosanskohercegovački slikar i jedan od najvećih svjetskih grafičara. Bavio se slikanjem, grafikom, tapiserijom, ilustracijom te je radio scenografiju i kostimografiju, a 1985. završio je svoj crtani film Tempo Secondo. Održao je gotovo stotinu samostalnih i sudjelovao u nizu skupnih izložbi u Europi, SAD-u i Aziji, a 1984. Galerija Tate u Londonu uvrštava Berberove slike u svoju stalnu postavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije