Sarajevo International Guitar Festival 2018 počinje 26. aprila

Radiosarajevo.ba
Sarajevo International Guitar Festival 2018 počinje 26. aprila

Ovogodišnji Sarajevo International Guitar Festival (SIGF) tokom petodnevnog trajanja od 26. do 30. aprila 2018. ponudit će javnosti aktivnosti koje uključuju koncerte istaknutih svjetskih gitarista, mladih umjetničkih nada “YoungStars”, majstorske radionice učenika i studenata, međunarodno takmičenje mladih gitarista u pet kategorija, te Guitar EXPO izložbu instrumenata, saopćili su organizatori festivala.

Razlog više da se ovogodišnje festivalsko izdanje uvrsti u red događaja koje ne treba propustiti jeste činjenica da je Festival postao dijelom EuroStringsa, prestižne europske platforme čija je težnja promovirati gitarističku umjetnost i mlade umjetnike širom Europe.

Inače, EuroStrings predstavlja revolucionarni projekat, novu europsku platformu osnovanu od Zagreb Guitar Festivala.

Pored zagrebačkog festivala, platformu čini 14 prestižnih gitarskih festivala među kojima je svoje mjesto zasluženo zauzeo i Sarajevo International Guitar Festival.

Pridružen ideji EuroStringsa, Sarajevo International Guitar Festival 2018 fokusirat će se na podsticanje umjetničke djelatnosti mladih gitarista te pružanja mogućnosti njihovog daljeg obrazovanja i usavršavanja na polju klasične gitare.

U tom smislu pažnju je potrebno skrenuti na program tzv. Young Starsa (Mlade zvijezde), koji će biti realiziran tokom trajanja Festivala, a kojim će se mladim i perspektivnim umjetnicima nastojati pružiti bezrezervna podrška i mogućnost dalje afirmacije.

Novitete i aktuelnosti vezano za sadržajan i raznovrstan program, koji će se realizirati na odabranim gradskim lokacijama Doma OSBiH, Bošnjačkog instituta, “Fondacije Adila Zulfikarpašića”, Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Galerije Mak, pratite na web stranici www.sigf.ba, te FB profilu Sarajevo International Guitar Festival!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije