Sarajevo: Promovirana knjiga "Alija M. Akšamija: Monografija arhivografije"

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Promovirana knjiga "Alija M. Akšamija: Monografija arhivografije"
Večeras je u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu predstavljena "Monografija arhivografije", knjiga Mehmeda A. Akšamije.

Knjigu istaknutog autora su, pred brojnim gostima, predstavili akademik Muhamed Filipović, profesor emeritus Ibrahim Krzović, prof. dr. Ugo Vlaisavljević, te književnik i leksikograf Valerijan Žujo.

Prvenstveno, govorili su o profesoru Aliji Akšamiji, pedagogu, teoretičaru i stvaraocu u oblasti fiksacije optičke slike odgovarajućim transformativnim postupcima, te dizajna i digitalne slike. Riječ je o čovjeku koji je bio šef odsjeka Grafičkog dizajna i šef Katedre za fotografiju i multimediju, te prodekan i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. A upravo ova knjiga njegovog sina svjedoči o njegovim djelima tokom života,

Nosilac je brojnih nagrada i priznanja za društveni angažman, znanstveno i kreativno djelovanje, kao i za učešće na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

“[…] To je uvod u izvanredno koncipiranu monografiju fotografa Alije M. Akšamije (1919-2016.), doajena i pionira bosanskog reprezentanta povijesnog svjedočenja i osjećajnog slikovnog stvaralaštva. U cjelini je doživljavamo u interpretativno produbljenoj, vrednovanoj prezentaciji autora Mehmeda A. Akšamije, Alijinog sina, također fotografa, dizajnera i istovremeno teoretičara fotografije i pedagoga. Otac je pratio njegove prve fotografske korake i pritom bio njegov suradnik, tijesni i svojevrsni pratilac i sugovornik, kao što je profesionalno prisutna i privržena bila i cijela njegova obitelj. Subjektivno i objektivno je živjela sa fotografijom i od fotografije, koja je bila neprestano u centru njihovog života.…

Tako da nedvosmisleno stoje riječi: ‘Ova monografija je rearhiviran sadržaj Alijinog djelovanja ali i interpretacija tog sadržaja.’ Valja naglasiti, da je Mehmed A. Akšamija ne samo kao pisac i istraživač, štaviše i kao sasvim domišljen stvaralac zasnovao cjelovitu vizualnu sliku reprezentativne monografije, detaljno je grafički dizajnirao i brižljivo pripremio za štampu", naveo je u recenziji ove knjige akademik Stane Bernik.

Prilikom promocije autor će poklonio Bošnjačkom institutu 50 fotografija iz ciklusa "Slučajni prolaznici I i III“ svog oca Alije Akšamije, koje će biti izložene u Mejdanu u Gazi Husrev-begovom hamamu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije