Ambasada Italije / Granice mira: Mjesec italijanske fotografije u Bosni i Hercegovini

04. 04. 2018. u 18:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ambasada Italije u Sarajevu predstavit će izložbu “Mjesec italijanske fotografije u Bosni i Hercegovini” koji će biti inauguriran u ponedjeljak, 9. aprila 2018. u 19.00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine izložbom “Borderline – Frontiers of Peace/Granica – Granice mira” Valerio-ja Vincenzo-a, saopćeno je iz Ambasade Republike Italije u BiH.

Izložba će otkriti, bosanskohercegovačkim građanima, malo poznate prizore pograničnih područja različitih europskih zemalja na kojima državne granice predstavljaju jednostavne imaginarne linije stopljene sa prirodom i konfiguracijom okolnog pejzaža.

Tradicionalna percepcija državnih granica kao mjesta razdvajanja ostavlja, stoga, prostor za jednu predodžbu o jedinstvu i tačci prijelaza, zajedničku svakodnevnici miliona građana Europske unije.

U takvoj perspektivi, Ambasada Italije potvrđuje svoju podršku inicijativama koje promoviraju vrijednosti susreta i saradnje.

Izložba stiže u Sarajevo nakon njenog predstavljanja u mnogobrojnim evropskim zemljama, među kojima je i Hrvatska, i bit će obogaćena po prvi put fotografijama koje je autor načinio proteklog ljeta na neočekivanim graničnim područjima Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

“Borderline/Granica” je prva u nizu inicijativā, u domenu fotografije, koje će Ambasada Italije promovirati tokom cijelog mjeseca aprila.

U tom svjetlu, fotograf Valerio Vincenzo, pozvan specijalno za ovu priliku, susret će se sa sarajevskim studentima kako bi objasnio, počevši od svog aktualnog djela, kako nastaje i razvija se projekat jednog profesionalnog fotografa, u okviru jedne šire debate o značaju državnih granica u savremenom društvu, također, u svjetlu evropske perspektive Balkana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA