Uspjeh / Italijanski investitor oživio fabriku u Gradišci, najesen otvara i pogon

22. 03. 2018. u 09:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 108

Kompanija PMP Jelšingrad iz Gradiške specijalizovana je za izradu teških varenih konstrukcija koje se koriste u industriji čelika.

Snabdjeva željezare i valjaonice čelika širom Zapadne Europe. Ukupan godišnji promet doseže 18-20 miliona KM a u ovoj godini planiraju rast od 10 posto.

Kompanija trenutno ima 190 zaposlenih. Taj broj će rasti jer u ovoj godini u novi proizvodni objekat i opremu ulažu 10 miliona KM. I to je samo prva faza investicije.

Iako kompanija PMP Jelšingrad posluje pozitivno od 2011. priča o njenom uspjehu počinje 5 godina ranije.

U trenutku kada je većina od tada 61 zaposlenog radnika bila na čekanju, a proizvodni proces potpuno zaustavljen, većinski udio u kompaniji kupila je italijanska grupacija PMP.

Grupacija se kupoprodajnim ugovorom obavezala na ulaganja od 4,8 miliona KM u roku od tri godine te ispunjavanje osnovnih uslova koji se odnose na povećanje broja zaposlenih, investicije i povećanje prometa.

Uslove su ispunili za manje od godinu dana. U fabriku je investirano više od 5 miliona KM, a poslije toga i znatno više. Tokom 2006. i 2007. godine novac je uložen u savremenu opremu i mašine, a stručnjaci iz Italije su dovedeni da promijene proizvodni program i obuče mlade radnike.

“Taj prvi period bio je najteži. Pokrenuti proizvodnju, obučiti potrebne kadrove… U kompaniji je postavljena nova organizacija, primljeno je puno novih, mladih radnika, instalirane su nove mašine, da bi fabrika 2007. i 2008. godine počela funkcionisati u smislu da ne pravi gubitke kao ranijih godina. Kriza dolazi 2009. ali smo u međuvremenu ojačali taman toliko da je uspješno prebrodimo. Već od 2011. godine se možemo nazvati uspješnom firmom, jer od te godine naš poslovni rezultat je uvijek pozitivan. Pokriveni su gubici iz prethodnih godina i imamo akumuliranu dobit koju usmjeravamo u daljnje investiranje”,b opisuje razvoj kompanije od privatizacije do danas generalni direktor PMP Jelšingrad Branislav Banjac, prenosi BiznisInfo.

U međuvremenu, investitor je otkupio i ostale dionice i sada kontroliše 98,8 posto kompanije.

Narudžbi ima dosta, kupci su zadovoljni, otvara se sve više poslova. Glavni kupci su firme koje prave čeličane i valjaonice čelika i to je donedavno činilo između 40 i 50 posto plasmana, posljednjih godina nešto manje.

Izvoz u Zapadnu Europu

“Naš najznačajniji kupac je multinacionalna kompanija koja ima proizvodne pogone za sklapanje velikih transportnih mašina u Holandiji. Za njih pravimo tri velike varene konstrukcije za mašinu koja vrši pretovar kontejnere u lukama. To su transportne mašine na točkovima sa dizalicom i teleskopskim krakom koji nose kontejnere teške i do 50 tona. Isporučujemo im 70 setova godišnje i to je otprilike jedna trećina našeg poslovanja”, kaže Banjac.

Preko 90 posto proizvodnje odlazi u Zapadnu Europu. Pored Holandije, najznačajnija tržišta su Njemačka, Austrija i Italija. U regionu sarađuju sa željezarama u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, a od projekata u BiH među najznačajnijim je izrada mosta za transport rude od rudnika do termoelektrane u Stanarima.

Novi proizvodni pogon

U ovoj godini planiraju povećanje prometa od 10 posto, što namjeravaju postići sa postojećim kapacitetima. A da bi razvijali poslovanje u narednim godinama, na ljeto započinju gradnju novog proizvodnog objekta. Investicija vrijedna 10 miliona KM unaprijedit će poslovanje kompanije.

Novi proizvodni pogon bit će gotov do avgusta. Do kraja godine uslijedit će instalacija mašina i prenošenje dijela proizvodnje u novu halu. To je prva faza naše investicije, jer radimo projekat za dva puta veću halu koja će biti izgrađena u narednim godinama”, kaže Banjac.

Ostatak teksta možete pročitati na ovom linku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA