Komemorativni skup za profesora Jasmina Džindu

Radiosarajevo.ba
Komemorativni skup za profesora Jasmina Džindu
Ambasada Italije / Komemorativni skup za Jasmina Džindu

Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu održana je komemoracija posvećena prof. dr Jasminu Džindi, osnivaču Katedre za italijanski jezik i književnost na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Profesor Džindo je preminuo 30. augusta 2015. u dobi od samo 50 godina. 

Talijanski ambasador  Nicola Minasi govorio je na komemoraciji kojoj je prisustvovala i supruga Elvira Džindo zajedno sa sinom Mirzom. Ambasador je iskazao zahvalnost za sve što je ovaj stručnjak učinio za promociju italijanskog jezika i književnosti”. 

Prof.dr Jasmin Džindo, diplomirao je francuski jezik i književnost, italijanski jezik i književnost, latinski jezik i rimsku književnost, magistrirao Književnohistorijske nauke u Sarajevu, i doktorirao Lingvistiku pri Univerzitetu u Pavia. Bio je univerzitetski profesor, prodekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, potpredsjednik Filozofskog društva “Theoria”, suorganizatora jučerašnjeg susreta, zajedno sa Filozofskim fakultetom u Sarajevu,

Na komemoraciji je govorila doc. dr Nermina Čengić, bivša asistentica dr.  Jasmina Džinde,  kao i prodekan za finansije Filozofskog fakulteta, prof.dr Salih Fočo. U svom obraćanju, izrazio je puno povjerenje prema Katedri za italijanski jezik i književnost koja danas broji 5 nastavnika, i koja će uskoro, po mišljenju prof.dr Foče, moći prerasti u Odsjek za italijanistiku. Govorio je i prof.dr Samir Arnautović, predsjednik Filozofskog društva “Theoria”, bivši prorektor Univerziteta u Sarajevu. Ključni govornik je bio prof.dr Giuseppe Polimeni sa Univerziteta u Milanu, koji je stigao u Sarajevo isključivo radi komemoracije. Prof.dr Polimeni, kolega prof.dr Džinde na doktorskom studiju, podsjetio je na naučni doprinos i vrijednosti naučnog rada prof.dr Džinde, na njegov uspjeh u promociji italijanskog jezika i doprinos radu italijanista u Italiji.

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, osiguralo je za proteklu 2017. finansijsku pomoć od oko 30.000 EUR uz dodatnu donaciju didaktičkog materijala, u znak podrške katedrama italijanskog jezika pri Univerzitetu u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Sveučilištu u Mostaru, kao i pri Prvoj i Drugoj gimnaziji u Sarajevu i Gimnaziji „Meša Selimović“ u Tuzli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije