Preko 130 italijanista iz BiH okupilo se na susretu u Zenici

Radiosarajevo.ba
Preko 130 italijanista iz BiH okupilo se na susretu u Zenici

Prvi put u Bosni i Hercegovini, na jednom mjestu su se okupili  itlijanisti - profesori profesori, studenti i učnenici sa univerziteta i škola u Bosni i Hercegovini na kojima se uči italijanski jezik

Susret je upriličen u Zenici, u četvrtak 15. marta, u organizaciji  mbasade Italije i u saradnji sa Univerzitetom u Zenici, koji je bio domaćin ovom događaju.

Na Prvom susretu italijanista, bili su takodje prisutni i predstavnici italijanskih kompanija koje rade u Bosni i Hercegovini, kao i udrduženjna Dante Alighieri,  koje radi na promociji italijanskog jezika i kulture. Događaju je prethodio susret izmedju ambasadora Minasija i rektora Univerziteta u Zenici čija je tema bilo jačanje saradnje izmedju Ambasade i akademske insituticije.

U radu skupa učestvovao je i ambasador Italije u BiH Nicola Minasi koji je istakao da je ovakav događaj prvi put organiziran u BiH i da je počastvovan sudjelovanjem.

"Za sve je ovo izuzetna prilika da se poboljša podučavanje italijanskog jezika, ali i da se ponude nove mogućnosti u vezi sa italijanskim jezikom. U Bosni i Hercegovini djeluje više od 70 italijanskih preduzeća koja neposredno zapošljavaju više od 10.000 ljudi", rekao je ambasador Minasi u prigodnom govoru.

Kao što naveo ambasador u svom pozdravnom govoru, ova incijativa je ponudila platformu za razmjenu ideja i iskustava o korištenju italijanskog jezika u smislu  ljudskog i profesionalnog rasta. Radi se o značajnoj temi obzirom da je kvalitet  podučavanja jezika jedan od prioriteta  u sklopu incijativa koje Ambasada Italije organizuje u sklopu predsjedavanja Italije OSCE-om u 2018.god.  Radni dio susreta se sastojao od četiri panel-diskusije, na kojima se došlo do zaključka da postoji potreba za jačanjem sistema razmjene informacija i mogućnosti koje studentima nude italijanske kompanije, lokalna udruženja,  kao i važnost promoviranja poznavanja tehničkog jezika u cilju njegove upotrebe u radnom okruženju, počevši od obećavajućeg turističkog sektora. U tom cilju, mogu se koristiti sredstva komunikacije poput interneta, ali i izazovi na koje se nailazi u toku procesa podučavanja i i usvajanja jezika.

S obzirom na planirano drugo izdanje susreta koji će se održati sljedeće godine i u cilju potpunog dostizanja ambicioznih ciljeva, učesnici su se složili da postoji potreba za  uspostavljanjem  jake  mreže razmjene ideja i informacija, kao što je slučaj sa saradnjom u organizaciji zajedničkih incijativa od strane svih učesnika koji rade na promociji italijanskog jezika i kulture u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ambasade Italije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije