Poznati italijanski kuhar pripremit će obrok za korisnike javnih kuhinja u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Poznati italijanski kuhar pripremit će obrok za korisnike javnih kuhinja u Sarajevu

“Za dvadesetogodišnjicu Dejtona, ovogodišnje izdanje „Mjeseca italijanske kulture“ posvećuje posebno mjesto solidarnosti fokusirajući se i na italijansku kuhinju, manifest italijanske tradicije i kulture u svijetu. Uz pokroviteljstvo Međureligijskog vijeća u BiH, kuharski majstor Cristian Broglia ponudit će jedan zalogaj Italije siromašnima koji pripadaju svim konfesijama u Sarajevu", najavio je Ruggero Corrias,  ambasador Italije, Ruggero Corrias, predstavio je događaj “Italija u kuhinji“ čiji će protagonista, u okviru „Mjeseca italijanske kulture u BiH“ - MIK 2015, biti čuveni italijanski kuharski majstor Cristian Broglia. 

Ova inicijativa, koju realiziraju Ambasada Italije u Sarajevu i ICE - Agencija za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih preduzeća, u saradnji sa školom ALMA (Međunarodna škola italijanske kuhinje), predviđa cijeli niz događaja sa kuharskim majstorom Cristianom Brogliom. 

Kreće se danas, sa Kursom savremene italijanske kuhinje za profesionalne kuhare koji organizira centar Gastro ID, pri prostorijama koje je stavila na raspolaganje Parlamentarna skupštine BiH.

U petak, 19. novembra, uz pokroviteljstvo Međureligijskog vijeća u BiH, kuharski majstor Broglia spremat će jedan potpuno italijanski ručak za 50 siromašnih, svih konfesija, u kuhinji Jevrejske opštine u Sarajevu.

Restoran “4 sobe gospođe Safije“ ugostit će, nadalje, italijanskog kuharskog majstora tokom dvije večeri, 18. i 19. novembra. Druga po redu večera, bit će otvorena za rezervacije, neposredno pri restoranu.

Na kraju, 20. novembra, kuharski majstor, koji će biti i gost-domaćin jednog TV specijala u realizaciji BHRT-a, održat će i jedan kratki edukativni kurs o zdravoj ishrani, uz degustaciju kanape zalogaja, za dječake, članove škole fudbala „Valter“, pri slastičarni „Mrvica“ u Sarajevu.

MIK će se nastaviti  sa otvaranjem, povodom 20. godišnjice Dejtona, izložbe „Remek-djela iz Zbirke Farnesina“ koje će se održati 20. novembra u 18:30 sati u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, u prisustvu ministra kulturnih dobara i aktivnosti i turizma Italije, Daria Franceschinija, i ministra civilnih poslova BiH, Adila Osmanovića. 

Uslijedit će koncert Note mira, na kojem će svirati združeni orkestri  Sarajevske filharmonije i Teatra Verdi iz Trsta, hor Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu te solisti iz Trsta i Sarajeva izvesti Beethovenovu Devetu simfoniju. Koncert će se održati u subotu 21. novembra u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije