Sarajevo i 15 gradova širom BiH održava Noć teatra

0
Radiosarajevo.ba
 Sarajevo i 15 gradova širom BiH održava Noć teatra
Foto: Noć teatra / Merima Handanović i Denis Krdžalić

Povodom nastupajuće Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra BiH 2021. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili koordinatorica Noći teatra BiH Merima Handanović i izvršni producent Denis Krdžalić.

Ovogodišnja Noć teatra će biti upriličena u subotu, 20. novembra širom Bosne i Hercegovine. Zemlje učesnice međunarodne teatarske manifestacije European Theater Night, koja okuplja i ujedinuje evropske teatarske djelatnike i publiku su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Belgija, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka.

Prema riječima Merime Handanović, koordinatorice Manifestacije ispred Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, početkom septembra je upućen poziv za sva javna, nezavisna i privatna pozorišta, centre za kulturu, institute, ustanove, udruženja, biblioteke, muzeje, druge umjetničke organizacije, školske i visokoškolske ustanove, kao i za sve druge subjekte koji se bave određenim oblikom scenskih, izvedbenih i muzičko-scenskih umjetnosti, da svojim programom tokom Noći teatra BiH 2021. doprinesu razvoju i dodatnoj afirmaciji teatarske djelatnosti, savremene umjetničke produkcije i stvaralaštva, te ukupne kreativnosti u BiH.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Handanović je istakla da je ove godine uprkos pandemiji veliki odziv i da u ovoj Noći teatra u Bosni i Hercegovini učestvuje čak 24 učesnika iz 16 gradova sa izuzetno bogatim i raznovrsnim programskim aktivnostima. Handanović je također istakla da Bosansko narodno pozorište Zenica 12. put koordinator ove značajne pozorišne i kulturne Manifestacije za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Denis Krdžalić, izvršni producent Manifestacije je izjavio da će ovogodišnja Noć teatra biti održana u Zenici, Mostaru, Srebreniku, Sarajevu, Živinicama, Banjoj Luci, Kaknju, Travniku, Tuzli, Brčkom, Mrkonjić Gradu, Bugojnu, Zavidovićima, Laktašima, Konjicu i Gornjem Vakufu.

U 16 bosanskohercegovačkih gradova će biti upriličeno 38 programskih aktivnosti. Pored predstava, bit će upriličene promocije knjiga, bit će organizovane radionice za djecu i odrasle raznih vrsta i karaktera, i slični kulturni sadržaji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije