Naši poznati pisci predstavili svoja djela u Pragu

Radiosarajevo.ba
Naši poznati pisci predstavili svoja djela u Pragu
Foto: Privatni album / Dani bh. književnosti u Češkoj

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine od 12. do 14. novembra u Pragu su održani prvi Dani bh. književnosti. Prostorije kluba Lastavica bile su premale sve tri večeri za brojne goste koji su pohrlili da poslušaju neke od najpoznatijih bbosanskohercegovačkih autora. 

U tri praška dana, publici su se svojim novim knjigama predstavili: Faruk Šehić, Senka Marić, Mediha Šehidić, Damir Uzunović, Goran Samardžić, te ambasadorica Martina Mlinarević sa svojim ranijim djelima.

Ispred izdavačke kuće Buybook u Pragu je održan i svojevrstan mini sajam, te su osim spomenutih pisaca, građani Praga mogli nabaviti i neke od najboljih naslova suvremene bh. književnosti. 

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Dani bh. književnosti u Češkoj - undefined

Foto: Privatni album: Dani bh. književnosti u Češkoj

"Presretna sam i ponosna da je bio ovoliko dobar odaziv, sjajna energija, promocije, diskusije i druženja. Na jedan poseban način naša je književnost i kultura živjela ovaj vikend u Pragu. Hvala Karlovom univerzitetu i češkoj Akademiji znanosti koji su održali konferenciju Balkan Express, te smo se preklopili u zajedničkim panelima i druženju", istakla je Mlinarević.

Otvorena je i izložba dr. Elija Taubera "Kad su komšije bili ljudi", o bh. komšiluku i komšijama koji su kroz nestvarne priče o prijateljstvu i ljubavi pomagali svoje komšije Jevreje u najtežem razdoblju.

Posebnost bh. dijaspore u Češkoj je i u činjenici da ne postoje nacionalni klubovi, nego svi zajedno djeluju u okviru udruženja Lastavica, koje godinama okuplja sve naše ljude u izvanrednim kulturnim aktivnostima i humanim djelima.

Tako je bilo i sada, pa je ambasadorica Mlinarević posebno zahvalila obitelji Miće i Aide Perić, Vladimiru Vukoviću, Tariku Altumbabiću, Suadi Verem, Radi Mičiću i Željku Miličiću, koji su bili pokrovitelji cijelog projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije