Sanel Redžić i Tal Hurwitz koncertnom otvaraju Sedmicu gitare u Tuzli

1
Radiosarajevo.ba
Sanel Redžić i Tal Hurwitz koncertnom otvaraju Sedmicu gitare u Tuzli
Tuzla Guitar Week / Najava za Tuzla Guitar Week

Nekoliko renomiranih imena iz svijeta klasične gitare BiH, regiona i Evrope, ovog će ljeta napraviti praznik  za sve ljubitelje klasične muzike u Tuzli.

Iza cijele ideje je osnivač "Tuzla Guitar Weeka" profesor klasične gitare Sanel Redžić, Tuzlak sa adresom u njemačkom Weimaru.

Nakon petogodišnjeg vođenja "Ljetne škole gitare PrSt" na Zlači, ovaj svjetski poznati umjetnik je odlučio cijeli projekat podignuti na viši nivo i za sve učesnike omogućiti bogatiji program u Tuzli.

U okviru ovogodišnje "Sedmice gitare" planirana su četiri koncerta, intenzivne majstorske radionice u vidu individualne i grupne nastave, svakodnevno skupno vježbanje, dani graditelja gitara, orkestar gitara te slobodne aktivnosti na Kompleksu Panonskih jezera u Tuzli.

U Tuzlu dolaze učesnici iz osam zemalja i dva kontinenta, koji će pohađati majstorske radionice kod pozvanih predavača za ovu godinu.

Predavači za klasičnu gitaru su: Sanel Redžić (BiH, Njemačka), Vojislav Ivanović (BiH, Srbija), Tal Huzwitz (Izrael, Njemačka, Poljska), Đani Šehu (BiH) i Elvis Sivčević (BiH).

Sedmicu gitare će otvoriti koncert Sanela Redžića 31. jula. Riječ je o gitaristi, inženjeru zvuka i učitelju, koji je jedan od najvirtuoznijih i najentuzijastičnijih muzičara svoje generacije. Poznat je po raznovrsnom repertoaru i živahnim nastupima i vrlo brzo je postao jedna od najvažnijih ličnosti na međunarodnoj sceni kada je u pitanju klasična gitara. Na koncertu otvorenja i dobrodošlice će nastupiti sa Tal Hurwitzom, također klasičnim gitaristom, koji je stekao međunarodno priznanje na koncertima i takmičenjima širom svijeta, pokazujući svoju reputaciju tehničkog majstorstva i umjetničke jasnoće.

Svi koncerti će se održati u novoizgrađenom Hrvatskom kulturnom centru Sveti Franjo, a prvi će početi u 19.30 sati.

Profesor gitare iz Sarajeva Đani Šehu te mladi gitarista iz Beograda Pavle Filipović održat će koncert .2. avgusta u 20.30 sati. Veče kamerne muzike planirana je za 4. avgust u 20.30, a nastupit će dvije umjetnice izvan gitarskog svijeta - solo pjevačica Vedrana Šimić i violinistica Andrea Nikolić. Završni koncert učesnika bit će održan 6. avgusta u 19.00 sati.

Petog i šestog Sdana augusta dio "Sedmice gitare" će činiti i trojica graditelja gitara (Slavko Mrdalj, Tarik Sarić i Zoran Kuvač), koji će prezentovati svoje ručno izrađene instrumente i staviti ih na raspolaganje učesnicima za testiranje, a zainteresovani će moći čuti iskustva graditelja vezana za cijeli proces izrade ovakvih instrumenata.

Tuzla Guitar Week će implementirati i saradnju sa Festivalom klasične muzike “Vaclaf”, koji će se ove godine po deseti put održati u Varešu, BiH. Dva učesnika Tuzla Guitar Week-a će u septembru ove godine održati recital u Varešu u okviru programa “Rising star”.

Ovogodišnja Sedmica gitare Tuzla će se održati od 31. jula do 6. avgusta 2022. godine.

Riječ je o velikom događaju u Bosni i Hercegovini koji će mnogobrojnoj publici omogućiti istinsko uživanje u muzičkoj umjetnosti, a učenicima priliku da uče od renomiranih umjetnika i profesora što će im sigurno mnogo pomoći u njihovom daljem usavršavanju i napredovanju na muzičkom životnom putu.

Sanel Redžić sa učesnicima gitarskog kampa
Tuzla Guitar Week: Sanel Redžić sa učesnicima gitarskog kampa

Prijatelji projekta su Grad Tuzla, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Turistička zajednica grada Tuzle, Franjevački Samostan Tuzla, Kuća Plamena Mira, Centar za kulturu Tuzla, Savarez, Deling, Vaclav Festival te udruženje Eminent.

Informacije o predavačima, koncertima te prijave su dostupne na web stranici www.guitarweek.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije