Jure Cerkovnik i Đani Šehu: Razgovor o gitari

Radiosarajevo.ba
Jure Cerkovnik i Đani Šehu: Razgovor o gitari

Razgovarala: Vesna Andree Zaimović, radiosarajevo.ba

Sarajevska filharmonija će u četvrtak 12. januara održati koncert na kojem će kao solista nastupiti mladi gitarista iz Slovenije Jure Cerkovnik.

Ovaj gitarista koji trenutno pohađa treću godinu na Univerzitetu u Beču, sa filharmonijom će izvesti znameniti 'Koncert Aranjuez', španskog kompozitora Joachina Rodriga. Pored brojnih međunarodnih priznanja u Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Cerkovnik je dobitnik specijalne nagrade na prošlogodišnjem Sarajevo International Guitar Festivalu 2011, a dio nagrade je i organizacija ovog zajedničkog koncerta sa Sarajevskom filharmonijom. Uoči prve probe s orkestrom, razgovarali smo sa Juretom Cerkovnikom, kao i sa Đanijem Šehuom, utemeljiteljem i umjetničkim direktorom Sarajevo International Guitar Festivala. 

Šehu: Prošle godine smo sa direktoricom Sarajevske filharmonije Samrom Gulamović Bučan dogovorili saradnju u smislu da ovaj orkestar bude pokrovitelj jedne specijalne nagrade. Kao što je poznato, postoji toliko puno takmičenja, a rijetko na kojem nagrada bude koncert s orkestrom. Gitaristima se takva prilika rijetko pruža, a zato smo napravili vrlo stroge propozicije. Minutaža je bila oko pedeset minuta i bila je obavezna jedna kompozicija koja je namjenski pisana za ovo takmičenje. Jure je uspješno prošao sve zahtjeve i ja sam siguran da će nam na koncertu sa Sarajevskom filharmonijom demonstrirati vrhunsko umijeće. 

RadioSarajevo: Jure, da li je ovo prvi put da svirate sa velikim orkestrom?
Cerkovnik:  Prije tri godine u Sloveniji sam svirao sa kamernim orkestrom, a radilo se o djelu istog kompozitora, Joachina Rodriga - 'Fantasia para un gentilhombre'. Ovo je prvi put da izvodim koncert 'Aranjuez', a ovaj koncert mi se čini kao jedan od ciljeva svakog gitariste. To je ogromno i veoma lijepo djelo, a meni je čast da ću ga odsvirati u Sarajevu.

Orkestrom Sarajevske filharmonije diriguje maestro Ralf Kircher iz Austrije (Intervju s njim pročitajte ovdje: Ralf Kircher, gostujući dirigent Sarajevske filharmonije). Ovaj dirigent, nosilac "Chivas Baton" dirigentske nagrade za izvanredan doprinos na polju muzike i dirigovanja u Evropi, posljednjih je godina stalni gostujući dirigent Sarajevske filharmonije. Koncert je najavljen za četvrtak 12. januaru 20,00 u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. Rezervacija i kupovina ulaznica može se izvršiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo od 09:00 do 12:00 i  od 16:00 do 19:00 sati ili putem e-maila. Više informacija na www.saph.ba

RadioSarajevo: Kada načelno govorimo o koncertima za gitaru i orkestar ne nudi nam se baš neka velika lepeza izbora?
Šehu: To je, prije svega, problem samog instrumenta, odnosno nosivosti zvuka koju ima gitara. Ona je prilično limitirana volumenom i kada se poredi sa klavirom ili violinom zaista se ne može staviti u isti rang. Sada ima jako puno literature, novih dijela pisanih za gitaru i orkestar, upravo zbog razvoja tehnike. Danas nije čudno da kada solista svira s orkestrom bude uključen na ozvučenje, jer postoje sofisticirani razglasi. 

Druga stvar su autorska prava i dostupnost nota, što je u našoj zemlji takođe problem. U međuvremenu možemo slušati ove starije koncerte, kakav je Aranjuez, Giulianijev koncert, Castelnuovo - Tedesco, Villa Lobos ili Piazzolin koncert za gitaru i bandoneon. 

RadioSarajevo:  Kakve su bile vaše pripreme za ovaj koncert?
Cerkovnik:
Rad na ovom djelu sam započeo još sredinom ljeta, jer je to velik i zahtjevan koncert. Vježbao sam sa svojim profesorom na akademiji, a imam sreću da je moja mama pijanistica, pa je ona svirala na klaviru orkestarski part. Puno rada sam uložio u ovo, kako bi rezultat bio što bolji.

RadioSarajevo: Ko je trenutno vaš profesor i sa kojim ste sve pedagozima do sada radili u karijeri?
Cerkovnik: Trenutno je to Alvaro Pierri iz Urugvaja, redovni profesor bečkom Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti (Universität für Musik und darstellende Kunst). Pohađao sam brojne majstorske kurseve, na svakom festivalu na kojem sam učestvovao kao gitarist, i drago mi je da sam imao priliku raditi sa različitim pedagozima. Među njima su Zoran Dukić i Costas Cotsiolis. To su vrijedna iskustva u mom gitarskom razvoju. 

RadioSarajevo: Kakva je budućnost gitare u Sloveniji?
Cerkovnik: Po mom mišljenju, prilično svijetla. Mnogo je mladih gitarista koji se mnogo trude i uspijeva im da budu izvrsni. Imamo dvije akademije, mnogo srednjih škola. Dobro se radi, a imamo i velik broj gitarista koji su ostvarili karijeru izvan granica države. 

RadioSarajevo: Da li u Sloveniji postoji gitarska publika koja redovno dolazi na koncerte?
Cerkovnik: Po mom mišljenju, klasična gitara je još uvijek pomalo zapostavljena u odnosu na ostale instrumente, ali u Sloveniji postoji publika koja redovno dolazi na gitarske koncerte. Oni se redovno organiziraju, čak je ranijih godina postojao i poseban 'Gitarski abonman' za koncerte u dvorani Slovenske filharmonije. Moram reći da je po broju koncerata, 'Gitarski abonman' posljednjih godina u padu, a od ove godine ove godine organiziraju se četiri koncerta. Ali ima tu još mnogo koncerata na drugim scenama, tako da možemo reći da je koncertni život gitare u Sloveniji - bogat.

RadioSarajevo: A kako je u Bosni i Hercegovini?
Šehu:
Trenutno gitaristička scena u BiH, moramo priznati, nije baš svijetla. Zbog svega što se dešavalo devedesetih godina, zbog kadra koji je napustio zemlju i nije se vratio - izmijenilo se sve što se godinama gradilo. Mnogi ne znaju, ali Sarajevo i BiH su tokom osamdesetih bili centar gitare u bivšoj SFRJ. Imali smo dobre pedagoge i škole koje su iznjedrile izvrsne gitariste, a oni su danas svuda po svijetu. Iz tih razloga sam i pokrenuo festival gitare, da bismo oživjeli taj nekadašnji sjaj. Prvi festival je bio veoma uspješan, imali smo 96 učesnika iz devet evropskih zemalja koji su došli da se takmiče ili da održe majstorske radionice. U prvoj godini smo uspjeli obezbijediti tri stipendije, isključivo za bh. učesnike.

Mi smo trenutno u završnoj fazi pripreme za drugo izdanje Festivala koji će se desiti od 5. do 9. aprila. Nastojat ćemo da odemo najmanje jedan korak dalje. Evo Jure je već spomenuo Costasa Cotsiolisa, a ovaj grčki gitarista, koji je tokom osamdesetih bio čest gost Sarajeva, doći će nam na Festival. Bit će tu Denis Azabagić koji sa svojom suprugom ima duo Cavatina, zatim će doći duo Melis koji su trenutno hit u svijetu, duo Bandini-Chiacchiaretta  (gitara - bandoneon), a posebno bih izdvojio koncert Trija Joubran - trojice braće koja sviraju arapsku lutnju oud. Mi smo se trudili da svaku noć ponudimo drugačiji program da pokažemo svu raznovrsnost gitare.    

U BiH se gitara trenutno izučava na dvije muzičke akademije, u Sarajevu gdje predaje  gostujući profesor sa Bečke akademije Aleksandar Svete čiji sam asistent, te u Banjoj Luci gdje predaje nekadašnji sarajevski đak Zoran Krajišnik. Srednje škole za gitaru djeluju u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Bihaću, Zenici i Mostaru.   

RadioSarajevo: Jure, kako vi sebe vidite u budućnosti - kao gitarskog pedagoga ili koncertnog izvođača?
Cerkovnik:
To u ovom trenutku ne znam. Trenutno sam na trećoj godini i dalje od naredne godine se ne usuđujem razmišljati jer ne znam kuda će me muzika odvesti. 

RadioSarajevo: Mnogo hvala na razgovoru i vidimo se na koncertu   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije