Na Panonskom jezeru tuzlanska premijera predstave "Ljetopis o kralju Tvrtku"

5
Radiosarajevo.ba
Na Panonskom jezeru tuzlanska premijera predstave "Ljetopis o kralju Tvrtku"
Foto: BKC / S premijere predstave "Kralj Tvrtko"

Nakon sarajevskog premijernog i prvog repriznog izvođenja predstave "Ljetopis o kralju Tvrtku", koje je u okviru Festivala Baščaršijske noći svečano upriličeno 7. i 8. jula u JU "Bosanski kulturni centar KS", ovaj teatarski projekat u režiji Dine Mustafića, o velikoj historijskoj ličnosti, bosanskom kralju Tvrku I Kotromaniću, bit će izveden i u Tuzli, u subotu, 16. jula na kompleksu slanih Panonskih jezera - Tuzla, sa početkom u 21.30 sati.

Karte se prodaju po cijeni od 10 KM na prodajnim mjestima Panonskih jezera u Tuzli, kao i na prodajnom mjestu CD shop "Mido" u Tuzli.

Veliki teatarski projekat-spektakl "Ljetopis o Kralju Tvrtku" nastao je po istoimenom romanu Jasmina Imamovića, dok je dramatizaciju uradio poznati dramski pisac Željko Hubač. Produkciju projekta vode JU "Bosanski kulturni centar KS" i UG "Scena", dok su producenti projekta Jasmin Duraković i Amira Kudumović.

Let 3 izveo nevjerovatan show na Dori: Na binu s njima izašla Severina

Let 3 izveo nevjerovatan show na Dori: Na binu s njima izašla Severina

Tekst se bavi životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz ličnosti ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao. Predstava je istovremeno i melodrama o privatnom životu Kralja Tvrtka.

Autorsku ekipu projekta, osim Dine Mustafića i Željka Hubača, čine renomirani umjetnici iz BiH - scenograf Osman Arslanagić, kostimograf Amra Zulfikarpašić, dok je muziku komponovao Damir Imamović.

U predstavi igraju poznati bh. glumci: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča, Enes Salković.

Nakon igranja u velikoj dvorani JU "Bosanski kulturni centar KS" planirano je da se predstava igra i u ambijentalnim prostorima srednjevjekovnih tvrđava i kula u BiH, ali i u drugim teatarskim kućama i kulturnim centrima u BiH i regiji.

Projekat je nastao uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta KS i drugih partnera i sponzora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije