Prva postava Narodnog pozorišta Beograd gostuje u Sarajevu

2
V.A.Z.
Prva postava Narodnog pozorišta Beograd gostuje u Sarajevu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Glumice i glumci Narodnog pozorišta Beograd u posjeti Sarajevu

Branislav Nušić sa svojim ogromnim opusom aktuelnim i danas, tačka je spajanja kojom započinje kreativna i prijateljska suradnja između Narodnog pozorišta Sarajevo i Narodnog pozorišta Beograd. 

Ovaj dramski pisac i komediograf bio je prvi indentant Narodnog pozorišta Sarajevo u stogodišnjoj historiji ove institucije, a nakon tog perioda djelovao je u Beogradu. Njegova Ožalošćena porodica repertoarski je hit obje kuće, a odabrana je kao predstava kojom započinje posjeta beogradskog ansambla Sarajevu. 

"U vrijeme kada su muze trebale zašutjeti, naše dvije institucije nisu šutale. U vremenima kada se retorika zaoštrava i dolaze tamni oblaci, ovakva suradnja je još važnija. MI smo ispred svog vremena, jer znamo komunicirati jezikom umjetnosti, ljubavi i emocija", rekao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo na press konferenciji povodom gostovanja iz Beograda. 

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Plejada istaknutih glumaca i glumica, među kojima su Radmila Živković, Danica Maksimović, Saša Torlaković, Vanja Ejdus i Nela Mihailović, odigrat će Nušićevu satiru pred publikom u Sarajevu, uobličenu u režiju Jagoša Markovića. Premijerno izvedena u januaru 2018, predstava donosi jednu novu dimenziju Nušića.

 Glumice i glumci Narodnog pozorišta Beograd u posjeti Sarajevu - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Glumice i glumci Narodnog pozorišta Beograd u posjeti Sarajevu

Obraćajući se novinarima povodom dolaska, akteri ističu da im je velika čast nastupili u prijestolnici Bosne i Hercegovine, u kojoj su neki gostovali i desetljećima unazad, dok je mlađima ovo prvi dolazak u Sarajevo. 

Koreografa Igora Pastora, sarajevska publika već poznaje kao baletnog partnera Tamare Ljubičić u uspješnoj predstavi "Uspavana ljepotica". Ovaj put, Pastor nam dolazi kao autor baleta Sedam smrtnih grehova na muziku Miroslava Bake, u kojoj nastupa petnaestočlani ansambl Baleta Narodnog pozorišta Beograd.

Među njima je izvrsni solista Milan Rus, poznat sarajevskoj publici kao "Okovani Prometej", a  ovaj put u savremenoj baletnoj predstavi koja promišlja pojam ljudskog grijeha i iskupljenja.

Ožalošćena porodica na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo izvest će se večeras, 7. februara, a ulaznice su rasprodate. 

Sedam smrtnih grehova na programu je u utorak 8. februara, a ulaznice su u prodaji na blagajni NPS. 

Kako je najavljeno, uzvratna posjeta Narodnog pozorišta Sarajevo Beogradu  planirana je za 20. i 21. februar, kada će biti izvedena dramska predstava To nikad nigdje nije bilo i čuveni balet Žetva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije