Zvizdić: Iz pouka iz prošlosti trebamo graditi budućnost

L. K.
Zvizdić: Iz pouka iz prošlosti trebamo graditi budućnost

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci, 3. maja 2018. godine,  održala se svečana akademija povodom 70. godišnjice Historijskog arhiva Sarajevo, te prigodna izložba "Biseri iz fondova i zbirki Historijskog arhiva Sarajevo"

Svečano obilježavanje 70. godišnjice Arhiva – izložbu "Biseri iz fondova i zbirki Historijskog arhiva Sarajevo" otvorio je Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, dr. Denis Zvizdić. Ovom programu prisustvovali su brojni predstavnici institucija u BiH, međunarodnih organizacija, diplomate i predstavnici arhiva iz BiH, Slovenije i Hrvatske.

Na svečanom otvaranju istaknuto je da se arhivska građa nalazi se na 11 dužnih kilometara i obuhvata period od 15. stoljeća do danas. Najstarija arhivska građa datira iz osmanskog perioda, a u okviru Orijentalne zbirke sačuvano je 14.000 arhivskih jedinica te time ona spada u najznačajnije zbirke orijentalne arhivske građe u jugoistočnoj Evropi.

Fuad Ohranović, direktor Historijskog arhiva Sarajevo, rekao je da se u Arhivu, koji se danas nalazi na tri adrese, čuva historija Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a građa predstavlja svjedoka postojanja ljudi i institucija decenijama i stoljećima nakon njihovog odlaska ili prestanka rada.

“Arhiv je prozor u prošlost za naše potomke, zadaća nam je da to sačuvamo za njih, ponudimo im mogućnost da uče iz naše prošlosti te da na taj način biraju puteve dobra, a izbjegavaju ono što je loše”, rekao je Ohranović.

Blago koje čuvaju proglašeno je nacionalnim spomenikom 2009. godine, a da bi ono bilo sačuvano direktor je rekao da je potrebna podrška svih nivoa vlasti

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, podsjetio je okupljene da je Sarajevo, uprkos teškim periodima, najdužoj opsadi u modernoj historiji ratovanja, razaranju, paljenju i urbicidu uspjelo da sačuva vrijednu arhivsku građu.

“Već 70 godina vrijedni i stručni zaposlenici Historijskog arhiva, vrijedni čuvari naše memorije i istine skupljaju, sređuju i čuvaju arhivski materijal i pružaju mogućnost za proučavanje kako bi nam stvarne činjenice i relevantne pouke iz historije bile temelj za valorizaciju vrijednosti na kojima trebamo graditi našu budućnost”, rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća je istaknuo i: “U današnje vrijeme kada svjedočimo kada se od zlonamjernih i onih koji žele da obrišu našu prošlost, mnoge istine dovode u pitanje i želi se pocijepati tkanje jedinstvene bh. tapiserije naroda, običaja, kultura i civilizacija, izuzetno je važno pravilno i istinito interpretirati, čuvati i sačuvati historijske činjenice i historijsku građu.”

Zbog važnosti te građe, rekao je Zvizdić, ne može i ne treba vrijedna arhivska građa biti smještena na tri lokacije, te je pojasnio da je neophodno uložiti potreban napor da arhiv u narednom periodu ima samo jednu adresu.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić je rekao: “Historijski arhiv jedna je od najstarijih specijaliziranih institucija u Sarajevu i BiH. O njegovom značaju govori i podatak da je 1986. godine proglašen ustanovom od posebnog društvenog interesa, a 1988. godine dobio je Šestoaprilsku nagradu.”

Izložba "Biseri iz fondova i zbirki Historijskog arhiva" predstavlja dio iz više od 640 arhivskih fondova i zbirki. Direktor Arhiva  je za kraj dodijelio zahvalnice zaslužnima za rad ove institucije kulture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije