Festival dječije umjetnosti otvara predstava Aladin i čarobna svjetiljka

Radiosarajevo.ba
Festival dječije umjetnosti otvara predstava Aladin i čarobna svjetiljka
plakat / FEDU

Direkcija 4. Festivala dječije umjetnosti najavljuje početak internacionalnog umjetničkog i takmičarskog festivala koji afirmira umjetnost za djecu i dječije stvaralaštvo.

Knjiga, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo, sve su to grane umjetnosti koje su zastupljene na Festivalu i koje uključuju djecu kao kreatore, a ne samo kao puke konzumente.

Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički festival za djecu u BiH koji je internacionalnog karaktera. Jedinstven je i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, on afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

Festival 3. maja zvanično otvara predstava “Aladin i čarobna svjetiljka” Zagrebačkog kazališta lutaka u režiji eminentne rediteljice Saše Broz koja će biti odigrana u Narodnom pozorištu u 19.30, dok će Festival početi ranije  mjuziklom “Crvenkapica” koji dolazi iz Vinkovaca i lutkarskom predstavom “Punim jedrima” Pozorišta lutaka Mostar koje će igrati u terminima u 11 i 14.30 sati.

Isti dan u centralnoj jezgri Festivala – Bosanskom kulturnom centru započinje umjetnička radionica “Vuneno pozorištance” koje vode Željka Lemez i naša poznata glumica Tatjana Šojić koja djeci pripovijeda bajke. U istom prostoru se odvija i ilustratorsko-kiparska radionica pod mentorstvom akademske kiparke Sanele Husić-Musabašić, dok se kiparska radionica održava od 12 do 14 sati u Velikoj sali Općine Stari Grad.

Književne radionice na kojima će djeca putovati kroz priče koje vodi naša ugledna književnica Jagoda Iličić počinju u 13 sati u Bosanskom kulturnom centru i održavaju se svaki dan festivala.

Takmičenje za najbolji pop-rok vokal će se održati 6. maja u 18 sati u BKC-u kada će se dodijeliti i nagrade za najbolju bajku, predstavu, muzičko stvaralaštvo, likovne radove i druge nagrade koje stimuliraju mlade da se bave umjetnošu ali i afirmirane stvaraoce da razvijaju kod sebe kreativnost vezanu za djecu i mlade.

Članovi žirija u sve četiri kategorije su: Selma Alispahić, Mirsad Bećirbašić, Amir Kazić Leo, Lejla Jusić, Alma Ferović-Fazlić i drugi.

Mnogo je kvalitetnim programa pripremljeno za djecu potpuno besplatno zahvaljujući sponzorima ovog Festivala.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije