Monografija posvećena Krunoslavu Cigoju: Bio je najveći tenor našeg podneblja

V.A.Z.
Monografija posvećena Krunoslavu Cigoju: Bio je najveći tenor našeg podneblja
Foto: Radiosarajevo.ba / Promocija u Muzeju književnosti

Mnogi ljudi koji nisu rođeni u BiH postali su dio našeg kulturnog života u koji su utkali svoju bogatu karijeru. Takav je bio Zagrepčanin Krunoslav Cigoj ( 1949 - 2015) slavni operni tenor koji je obilježio jednu epohu opere u bivšoj SFRJ, ali i dao velik doprinos razvoju bh. opere tokom svog angažmana u Narodnom pozorištu Sarajevo.

U čast ovog umjetnika, koji je u poslijeratnom periodu djelovao i kao konzul i ataše za kulturu Republike Hrvatske u BiH, danas je u Sarajevu promovirana monografija Krunoslav Cigoj.

Bio je jedan od umjetnika koji je dolazio i u ratno Sarajevo i neposredno nakon rata. Proglašen je za počasnog građanina Sarajeva.

Među brojnim poštovaocima opere okupljenih na promociji u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, mnogi se sjećaju Cigojevih interpretacija Imotskog kadije u operi Hasanaginica, ali i Alfreda u Travijati, u kojoj je pjevao s divom Gertrudom Munitić.

Monografiju su predstavili Šejla Šehabović - direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Josip Muselimović - predsjednik Matice Hrvatske u BiH
Franjo Topić - predsjedni HKD Napredak,
Ivica Šarić - operni prvak i dogradonačelnik grada i autor monigrafije - magistar Jasmin Bašić .

Povodom promocije, u Muzeju je otvorena i prigodna izložba posvećena maestru Cigoju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije