Karanović, Cigoj i Smith proglašeni počasnim građanima Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Karanović, Cigoj i Smith proglašeni počasnim građanima Sarajeva
Foto: Grad Sarajevo / Održana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Mirjana Karanović, Krunoslav Cigoj (posthumno) i Chris Smith dobitnici priznanja
“Počasni građanin Grada Sarajeva”, Ivo Štandeker (posthumno), prof.dr. Jasmin Džindo (posthumno) i Muhamed Bikić dobitnici priznanja “Plaketa Grada Sarajeva”, Malonogometna reprezentacija BiH osoba sa dijabetesom dobitnik nagrade „Sarajevska pahuljica“, a Elvir Karalić nagrade „Graham Bamford“, odlučeno je danas na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

U Odluci o priznanjima i nagradi Grada Sarajeva je propisano, između ostalog, da se „Počasnim građaninom” može proglasiti građanin Bosne i Hercegovine koji se naročito istakao u razvoju i promociji Grada, unaprijeđenju međunarodne saradnje i očuvanju mira u zemlji i inostanstvu, te strani državljanin koji je ostvario naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada, te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa, na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

Ivo Štandeker (posthumno), prof.dr. Jasmin Džindo (posthumno) i Muhamed Bikić su, na današnjoj sjednici, proglašeni dobitnicima priznanja „Plaketa Grada Sarajeva”. „Plaketa Grada Sarajeva” je priznanje koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine, stranim državljanima, privrednim društvima, ustanovama, udruženjima građana i drugim pravnim licima za doprinos razvoju Grada u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva i drugim oblastima života i rada”.

Usvajanjem Odluke o dodjeli nagrade „Sarajevska pahuljica“ Malonogometnoj reprezentaciji BiH osoba sa dijabetesom, nastavljen je rad sjednice. “Sarajevska pahuljica je Nagrada koja se dodjeljuje mladim osobama u životnoj dobi do navršenih 30 godina starosti, te redovnim učenicima i studentima sa područja grada Sarajeva, kao pojedincima i grupama, koji su ostvarili izuzetne rezultate na očuvanju i unaprijeđenju općedruštvenih vrijednosti, kao i u nastavnim i vannastavnim aktivnostima”.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o dodjeli nagrade „Graham Bamford“ Elviru Karaliću. Nagrada „Graham Bamford“ se dodjeljuje „pojedincima, građanima Bosne i Hercegovine i stranim državljanima, za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije