Promocije | Od Batona do Kulina: Ovo je skrivena historija Bosne

7
Radiosarajevo.ba
Promocije | Od Batona do Kulina: Ovo je skrivena historija Bosne
Foto: Ustupljena fotografija / Knjiga 'Od Batona do Kulina - Skrivena historija Bosne

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Bugojnu će sutra, 28. februara, biti upriličena promocija knjige Od Batona do Kulina-Skrivena historija Bosne, koautorsko djelo Suada Haznadarevića i Emira Medanhodžića.

Narod Bosne

Promocija će biti održana Kristalnoj sali Općine Bugojno, s početkom u 18 sati.

O ovom djelu koje je privuklo dosta pažnje kod stručne i šire publike govorit će su prof. dr. Ahmed Kico i profesori Husein Čepalo i Mirsad Bušatlija. Moderator promocije je novinar i publicista Kemal Balihodžić.

Sjajne vijesti: Zlatan Bajramović u stručnom štabu Zmajeva

Sjajne vijesti: Zlatan Bajramović u stručnom štabu Zmajeva

"Neposredni uvidi u tekst knjige Od Batona do Kulina - skrivena historija Bosne, autora Suada Haznadarevića i Emira Medanhodžića, pokazuju da su u tom naumu uspjeli do prestižne mjere. Zadivljujući je i impozantan broj korištene i konsultovane literature, da bi se izvuklo sve relevantno za historiju Bosne iz perioda Ilirikuma, te ranog Srednjeg vijeka. U metodološkom smislu posebna vrijednost istraživačkih napora Haznadarevića i Medanhodžića ogleda se u njihovom terenskom radu, budući da su na taj način otkrili nove gradine i nekropole stećaka iz pomenutog razdoblja, a neke očistili i doveli u pristojan red", ističe dr. Kico.

Pri svemu tome sačinili su i objavili opsežnu foto dokumentaciju koja će predstavljati dragocjene i značajne izvore za dalja istraživanja. Stil i jezik autora u ovoj knjizi, u osnovi je publicistički sa karakteristikama odgovornog i stručnog izričaja. Odlikuju ga, dakle, logičnost, tačnost i preciznost s jedne strane, ali i živopisnost, s druge strane.

U 102. godini umrla Emina Kadić, kćerka dr. Mehmeda Spahe: Do smrti je tvrdila da joj je otac ubijen

U 102. godini umrla Emina Kadić, kćerka dr. Mehmeda Spahe: Do smrti je tvrdila da joj je otac ubijen

"Sve to kod čitalaca pobuđuje znatiželju da kroz čitanje knjige putuju kroz neobično vrijeme, te da upoznaju svekoliki društeni život, zanimanja ljudi, vjerski život, običaje ljudi i naroda Bosne iz perioda Ilirikuma i ranog Srednjeg vijeka. Istražujući i pišući o historiji Bosne iz razdoblja Ilirikuma i ranog Srednjeg vijeka ( period od preko 1.000 godina - op-aut.) autori su pokazali da su ovoj zahtjevnoj materiji pristupili iz perspektive prosvjetiteljstva i moderne, vršeći dekomponiranje po mnogo čemu, nametnutih "vrijednosti", uz istovremeno izbjegavanje potvrđivanja "starih" ili pak formiranja "novih" mitova o njihovom mjestu i ulozi u razvoju i perspektivama naše domovine Bosne i Hercegovine", dodaje Kico.

Brana od nasrtaja na Bosnu

Kico smatra da se s pravom može reći da je i ova knjiga jedna od uspješnih brana od imperijalnih i nacionalističkih nasrtaja i sa Istoka i sa Zapada na našu državu Bosnu i Hercegovinu.

Prikaz knjige Od Batona do Kulina – skrivena historija Bosne, svakako treba završit opservacijama o njenom značaju i značenju koje je prezentirao bosanski akademik Abdulah Sidran.

Akademik Sidran u Pogovoru knjige, pored ostalog, naglašava sljedeće:

"Ono što se svaki dan saznanje o periodu kojim se ova knjiga bavi, od Batona (o kojem takođe u našim školama nismo nikad ni riječi čuli) a neki smatraju da je Baton najznačajnija historijska ličnost sa ovih prostora, dakle od Batona i Batonova ustanka do Kulina bana (period od preko 1.000 godina) otkrivaju se tako fenomenalne stvari da je to uže na koje se spašava utopljanik, a ako je naša država u ovoj epohi utopljenik. Potrebno je sve snage sabrati i to predočavati našem čovječanstvu, ko smo i šta smo, dokle seže naša povijest. Treba ukazati i na to da je cijela materija o kojoj govorima podložna političkim atacima, političkim manipulacijama, a ja bih čak rekao u nekim primjrima i političkim malverzacijama. Ova knjiga će i to, nekim dijelom, obaviti, dati neki mali štit", zaključio je akademik Sidran.

U 102. godini umrla Emina Kadić, kćerka dr. Mehmeda Spahe: Do smrti je tvrdila da joj je otac ubijen

U 102. godini umrla Emina Kadić, kćerka dr. Mehmeda Spahe: Do smrti je tvrdila da joj je otac ubijen

Gradski hor Bugojno će ovom prilikom izvesti nekoliko numera iz svog repertoara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije