Promocije knjige Amera Đulića u Švedskoj i Danskoj

Radiosarajevo.ba
Promocije knjige Amera Đulića u Švedskoj i Danskoj
Foto: Radiosarajevo.ba / S promocije knjige Amera Đulića u Sarajevu

Stolački logoraši nastavljaju diljem Eruope širiti glas istine o strašnim zločinima u okvriru tzv. „udruženog zločinačkog poduhvata“ i „međunarodnog oružanog sukoba“ s učešćem regularnih snaga Hrvatske vojske na tlu Bosne i Hercegovine.

Piše: F. V.

Na inicijativu stolačke i hercegovačke dijaspore, u naredni petak, 18. januara, s početkom u 19 sati, u švedskom gradu Malmeu (Ystaadvagen 42) bit će održana promocija knjige Bili smo brojke – 233 dana u logorima Amera Đulića, čovjeka koji je kao maloljetnik prošao kroz četiri logora tzv. Herceg-Bosne.

Đulić se kao predsjednik Udruženja logoraša Stolac nastavlja boriti za istinu i pravdu, a javnosti je poznat i po tome što je odbio 100.000 KM da ne svjedoči protiv zločinaca.

Nakon gradova Hercegovine, Sarajeva i Skandinavije, ovo je novi mini-serijal promocija. O knjizi će, osim autora, govoriti profesor Edim Šator, te glavni imam u Švedskoj Idriz ef. Karaman.

Dan kasnije o ovom značajnom domprinosu našem kolektivnom sjećanju govorit će se i u Danskoj, u gradu Odensa. Promocija će biti održana u organizaciji Udruženje logoraša i žrtava rata iz BiH u BKIC „Lisesmindevej“ u Odensi.

O knjizi će govoriti Ekrem Pekaz, jedan od bivših logoraša logora tzv. HRHB, Edim Šator i autor Amer Đulić, dok će moderator biti Semir Kevelj. Ova knjiga predstavlja, iz prve ruke, svjedočanstvo jednog maloljetnika o stradanju kroz čak četiri logora.

Autor bez zadrške opisuje logorske dane, „kako izgleda kad udaraju nedužne ljude“, vidi krv, a potom premlaćuju i njega, i to njegove komšije. Tu, u logoru, svjedoči ubistvima rođaka. Potom, prolazeći kroz krugove pakla i džehenema, odlazi u drugi, treći i četvrti logor, i tako skoro osam mjeseci.

U djelu se prvi put spominju i imena svih onih zlikovaca koji su vršili mučenje ili bili u ulozi stražara, ispitivača... Također, što je posebno značajno, navedeni su i dokazi o učešću zvaničnika RH, kao i oficira i vojnika regularne Hrvatske vojske u UZP-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije