Kolindin savjetnik Mate Granić dolazio u logore tzv. Herceg-Bosne!

Radiosarajevo.ba
Kolindin savjetnik Mate Granić dolazio u logore tzv. Herceg-Bosne!
Foto: Radiosarajevo.ba / S promocije knjige Amera Đulića u Sarajevu

U prepunoj sali Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti sinoć je održana promocija knjige Bili smo brojke – 233 dana u logorima Amera Đulića, koji je kao maloljetnik prošao kroz četiri logora tzv. Herceg-Bosne.

Piše: Faruk Vele

"Ubiše me komšije"

Nakon gradova Hercegovine i Skandinavije, ovo je prva promocija Đulićevog djela u glavnom gradu BiH gdje mu je, kako je kazao, posebno stalo da se govori o dešavanjima tokom "udruženog zločinačkog poduhvata" na području tzv. Herceg-Bosne.

O knjizi su govorili historičar Amer Obradović, aktivista na polju zaštite građanskih sloboda i vladavine prava Nedim Jahić i autor, dok je moderator promocije bio Bešir Isaković.

Autor je kao 17-godišnjak prošao zloglasne logore Koštana bolnica, Dretelj, Gabela i Heliodrom, te ta strašna iskustva prenio na papir.

Nedim Jahić kazao je da pred pričom Amera Đulića mnogi ostaju bez riječi, te da je to dokaz da je ova knjiga ispunila svoju misiju.

Naglasio je Đulićevu spremnost da bez zadrške istinu prenosi istinu i mladim ljudima iz regiona i svijeta, koji su baš u gradu na Bregavi prvi put čuli za zlodjela u okviru tzv. Herce-Bosne. Primijetio je da uprkos velikoj drami njega i njegove porodice Amer Đulić nikad nije upotrijebio nijednu ružnu riječ, ali isto tako ne posustaje u borbi za istinu. Za Amera svaki zločinac ima svoje ime i nikada nije poistovjećivao cijeli hrvatski narod sa onima koji su mu činili neopisive užase. Štaviše.

Potrebno je, kazao je Jahić, da se istina zapisuje, jer samo pisano svjedočanstvo ostaje. A sve je manje onih koji istinu mogu da posvjedoče.

Historičar Amer Obradović, nekadašnji novinar Dana, Đulićev sapatnik iz logora Koštana bolnica u Stocu, u kojem je, također, bio kao maloljetnik, podvukao je da se u Sarajevu nije dovoljno govorilo o zločinima u Hercegovini, ali da je to neophodno jer su "takve tendencije i danas žive".

"Govoriti o ovoj temi, to je jače od nas... Koliko god smo mi izašli na slobodu, ona za nas nije konačna. Ovo je knjiga o slobodi. A ova knjiga je potpuna sloboda i najbolji način... Kada je hercegbosanska šestorka na čelu s Prlićem osuđena, mi smo dobili tračak nade da je pravda moguća", rekao je Amer Obradović, dodajući da je ovo djelo "testament budućim generacijama".

Posebno je dramatična bila istina da su u brojnim zločinima učestvovale dojučerašnje komšije stolačkih Bošnjaka. Jedan od Đulićevih rođaka ubijen je u logoru, a posljednje riječi su mu bile: "Ubiše me komšije".

Mada je bilo i veoma pozitivnih primjera koje Đulić, također, nije prikrivao.

Obradović je podsjetio da je cilj politike koja je radila na stvaranju tzv. Herceg- Bosne bio da se etnički očiste teritorij na dijelovima BiH i da se oni priključe Hrvatskoj.

Herceg-Bosnu su, podsjeća, smislili Franjo Tuđman i Gojko Šušak, a pokušali zločinima realizirati Mate Boban, Prlić i ostali osuđeni prošle godine u Hagu i drugi.

Posebno je kritizirao pojave poput one da je mučitelj iz logora Gabela, upravnik logora, Boko Previšić, i danas na slobodi u Hrvatskoj koja je zemlja Evropske unije i ističe svoje europske vrijednosti.

Mate u logorima

Amer Đulić putovao je danas više od pet sati samo da bi iz Stoca stigao u Sarajevo na promociju. Jer, Sarajevo, kaže, ovo mora znati.

"Mora se znati da je ova država imala dva neprijatelja i da je cilj bio stvoriti etnički čiste teritorije. Srpske snage su se devedesetih povukle u Stocu tačno na one linije Banovine iz 1939. godine. I danas živi ta ideja. Ta priča se oživljava. I Sarajevo zato više mora znati. I danas se mi u Stocu pitamo je li nas Sarajevo ostavilo, jer što ste bliže Stocu iz Sarajeva sve je manje države BiH i njezinih obilježja", rekao je Đulić, koji je pred sarajevskom publikom detaljno govorio o svojoj i drami brojnih logoraša.

Otkrio je kako su mu pojedini ratni zločinci nudili 100.000 KM i posao u graničnoj policiji BiH da ne svjedoči, pa prijetili kada ih je dobio, ali i o Bošnjacima koji zaboravljaju, odbijaju da svjedoče, kriju istinu... Štaviše, neki od njih pristaju da im djeca rade kod zločinaca koji su i danas na slobodi!

Posebno se osvrnuo na dokaze o učešću regularene Hrvatske vojske u događajima u BiH. Viđao ih je u logorima. Posvjedočio je i kako je Mate Granić, tadašnji šef diplomatije Hrvatske i aktuelni savjetnik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarević dolazio u hercegovačke logore u kojima su tih mjeseci mučeni i ubijani Bošnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije