Promocija knjige Adija Ćorovića i Ahmeda Obralića u Studiju urbanog dizajna Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Promocija knjige Adija Ćorovića i Ahmeda Obralića u Studiju urbanog dizajna Sarajevo
Foto: Facebook / Studio urbanog dizajna Sarajevo

Studio urbanog dizajna Sarajevo Vas najavio je promociju knjige "Razvoj graditeljske misli u Bosni i Hercegovini tokom prve polovine XX vijeka" autora Adija Ćorovića i Ahmeda Obralića, koja će se održati večeras 23. juna s početkom u 19. sati u prostorijama studija. 

O knjizi će govoriti autori zajedno sa moderatorom Jasminom Sirčom i gostima profesorom emeritusom Ibrahimom Krzovićem i profesorom Adnanom Pašićem.

Autori su istraživali arhivske izvore kako bi pružili kritički uvid u razvoj graditeljske misli u Bosni i Hercegovini tokom tog perioda.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Posebno je zanimljivo što su autori nastojali identificirati uzroke i slijed razvoja graditeljske misli, kao i uticaje koji su doveli do formiranja različitih arhitektonskih stilova i urbanističkih zahvata na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Osim toga, autori su otkrili neke nepoznate informacije i originalne nacrte, te su snimili objekte čiji su nacrti dosad bili nedostupni.

Studio urbanog dizajna Sarajevo Vas poziva na promociju knjige "Razvoj graditeljske misli u Bosni i Hercegovini tokom...

Posted by Urban Design Studio Sarajevo / Studio urbanog dizajna Sarajevo on Friday, June 23, 2023

Prema riječima prof. Krzovića "Studija predstavlja vrijedan doprinos historiografiji i kulturi u Bosni i Hercegovini, tim prije jer autori po prvi put sagledavaju razvoj graditeljske misli cjelovito u rasponu od pola stoljeća i iscrtavaju evolutivnu parabolu u rasponu od historicizma do moderne arhitekture."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije