Pozorište mladih Sarajevo prilagođeno osobama s invaliditetom

Fena
Pozorište mladih Sarajevo prilagođeno osobama s invaliditetom
Foto: Fena / Inkluzivna predstava u Pozorištu mladih Sarajevo
Premijernim izvođenjem inkluzivne predstave Svirala u režiji Alene Džebo večeras je svečano otvoreno rekonstruirano Pozorište mladih u Sarajevu.

Predstava je nastala po tekstu Ahmeda Hromadžića, a rađena je u koprodukciji Udruženja Život s Down sindromom i Pozorišta mladih. 

Radi se o prilagođavanju tog objekta osobama s invaliditetom. Tako se, između ostalih elemenata prilagodbe, primjenjuje audio deskripcija za slijepe i slabovidne osobe a za gluhe i nagluhe osobe osigurani su titlovi.

Realizirano je to u okviru druge faze projekta nazvanog Kultura pripada i meni, koji provodi Udruženje Život sa Down sindromom FBiH uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS-a, a projekt podržava Vlada Švicarske.

Predsjednica Udruženja Život sa Down sindromom FBiH Sevdija Kujović precizira u izjavi novinarima da će tako od sada slijepe i slabovidne osobe kvalitetnije pratiti sadržaj predstava u Pozorištu mladih Sarajevo. Gluhi imaju mogućnost pratiti tekst predstave, za osobe s intelektualnim teškoćama ti sadržaji bit će plasirani pojednostavljeno.

Objekt je prilagođen i za osobe u invalidskim kolicima, a u samom objektu postavljena je i taktilna traka, namijenjena za lakše kretanje slijepih i slabovidnih osoba.

Prilagođavanje Pozorišta mladih Sarajevo osobama s invaliditetom resorni kantonalni ministar Mirvad Kurić okarakterizirao je kao dokaz opredijeljenosti za istinsku inkluziju, te izrazio želju da i ostali slijede njihov primjer i to ne samo u oblasti kulture.  

Ambasadorica Švicarske Andree Rauber Saxer naglasila je da kultura pripada svima, te istaknula namjeru Vlade Švicarske da promovira jednak pristup kulturnom životu za sve.

"U Pozorištu mladih imamo praktičan primjer, predstavu koja je namijenjena svima, to je upravo socijalna inkluzija. Kultura je važan dio svačijeg života, treba omogučiti svakome da uživa u kulturi", naglasila je.

I direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta zahvalna je svim sudionicima za realizaciju tog projekta te ističe trud koji se ulaže u namjeri da se pokaže da kultura ne poznaje granice niti ograničenja.  

Projekt Kultura pripada i meni osigurava pravo na pristupačnost. Pristup, kretanje i sudjelovanje dostupni su svima kroz infrastrukturalno-tehničku, audio-informativnu i vizualno-komunikacijsku adaptaciju i rekonstrukciju.

Pristupačnost Pozorišta mladih Sarajevo realizirana je uz sudjelovanje predstavnika Koalicije organizacija osoba s invaliditetom KS, a sve zarad toga da bi osobe s invaliditetom mogle na ravnopravnoj osnovi biti posjetioci ali i stvaraoci kulturnih sadržaja.      

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije