Prijateljstvo, sklad i sloga: Upriličen koncert "Zvukovi prijateljstva 2019"

Radiosarajevo.ba
Prijateljstvo, sklad i sloga: Upriličen koncert "Zvukovi prijateljstva 2019"
Foto: Radiosarajevo.ba / Svjetski omladinski orkestar, Beethovenova Deveta simfonija

Večeras je u  Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu upriličen koncert pod nazivom "Zvukovi prijateljstva - Bosna i Hercegovina 2019". 

Nakon uspješnog otvaranja izložbe "Berninijeva škola i rimski barok”, i jučerašnjeg koncerta u Mostaru, ovo je nastavak aktivnosti u sklopu manifestacije Italijansko proljeće u BiH.

Izložba / Berninijeva škola i rimski barok: Remek-djela iz Palate Chigi u Aricci 

Na pozornici su nastupili veliki orkestar i hor sa mladim muzičarima iz 20 zemalja svijeta, a među njima i 12 instrumentalista iz naše zemlje.

Na repertoaru je između ostalih bilo i djelo Ludwiga van Beethovena - Simfonija br. 9 za soliste, hor i orkestar u d – molu op. 125.

Kao solisti nastupili su Sabrina Cortese, spran, Lucrezia Venturielli, mecosopran, Daniele Adriani, tenor i Lorenzo Battagion, bariton. Orkestrom je dirigovao maestro, Damiano Giuranna. 

U svjetlu kulturne i političke vrijednosti, ovaj projekat podržavaju i Ambasada Njemačke i Poljske i Austrijski kulturni forum u Bosni i Hercegovini. 

Ambasador Nicola Minasi publiku je pozdravio porukom:  "Zajedno smo jači, zajedno smo Evropejci."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije