Koncert 'Zvukovi prijateljstva - Bosna i Hercegovina 2019' u ponedjeljak u BKC-u

Radiosarajevo.ba
Koncert 'Zvukovi prijateljstva - Bosna i Hercegovina 2019' u ponedjeljak u BKC-u
Foto: BKC / Koncert 'Zvukovi prijateljstva - Bosna i Hercegovina 2019'

U ponedjeljak, 03. 06. u 18 sati, u JU "Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo" bit će održan koncert pod nazivom "Zvukovi prijateljstva - Bosna i Hercegovina 2019", saopćeno je iz BKC KS.

Na pozornici će nastupiti veliki orkestar i hor sastavljen od 120 muzičara koji dolaze iz: World Youth Orchestra, zatim Orkestra mladih BiH i Hora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Na repertoaru će biti djelo Ludwiga van Beethovena: Simfonija br. 9 za soliste, hor i orkestar u d – molu op. 125.

Kao solisti nastupaju: Sabrina Cortese, spran, Lucrezia Venturielli, mecosopran, Daniele Adriani, tenor i Lorenzo Battagion, bariton. Orkestrom će dirigovati maestro, Damiano Giuranna.

Koncert organizuje Ambasada Italije u Sarajevu u koprodukciji sa JU BKC KS. Ulaz na koncert je slobodan.

Pored Sarajeva, Orkestar će nastupiti i u Mostaru, u nedjelju, 2. juna u 19:30 u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

World Youth Orchestra, je osnovan 2001. godine, a čine ga mladi talentovani muzičari iz cijelog svijeta.

Cilj Orkestra je promoviranje vrijednosti prijateljstva, sklada i sloge među narodima putem muzike.

U sklopu turneje, nakon Libanona i Maroka, WYO dolazi i u Bosnu i Hercegovinu gdje će, pod rukovodstvom maestra i umjetničkog direktora, Damiana Giuranne, izvesti IX simfoniju Ludwiga v. Beethovena, te tako na simboličan način obilježiti Dan Evrope 2019. , ali i dati značaj kretanju Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama.

U cilju jačanje poruke koju promovira ovaj projekt, Orkestru će se priključiti 19 muzičara Orkestra mladih Bosne i Hercegovine, koji dolaze iz cijele BiH. U svjetlu kulturne i političke vrijednosti, ovaj projekat podržavaju i Ambasada Njemačke i Poljske i Austrijski kulturni forum u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, sa zadovoljstvom obavještavamo da su probe orkestra WYO otvorene za javnost, a posebno za predstavnike medija i za studente i profesore muzičkih škola i akademija iz BiH, što je u skladu sa duhom inkluzije koja karakterizira ovu misiju, dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije