Prestižni američki izdavač objavljuje knjigu o logorima u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Prestižni američki izdavač objavljuje knjigu o logorima u BiH
Kolaž / Veliki uspjeh istraživača i autora dr. Hikmeta Karčića

Krajem marta 2022. godine prestižni američki akademski izdavač University of Michigan Press objavit će knjigu Torture, Humiliate, Kill: Inside the Bosnian Serb Camp System (Muči, ponizi, ubij: unutar bosansko-srpskog logorskog sistema)

Autor knjige je publicista i istraživač dr. Hikmet Karčić, te predstavlja prvo sveobuhvatno istraživanje o logorima koji su postojali na teritoriji Republike Srpske tokom genocida 1992-95.

U ovom istraživanju kao predmet istraživanja uzeta su četiri bh. grada-slučaja: Prijedor, Bijeljina, Višegrad i Bileća.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

"Gledajući kroz historiju, komparativnom analizom, specifičnost ovih logora, jeste teorijska kategorija koju nazivam "kolektivna traumatizacija", jer je tokom istraživanja uvidio da fokus u logorima – čuvara i izvršilaca zločina – nije bio samo na fizičkom ubijanju, nego je tortura bila ključna: ponižavanje, i niz drugih manjih elemenata maltretiranja", ističe Karčić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Kolektivna traumatizacija, pojasnio je autor, označava niz radnjih u kojem ključni element nije bio stepen mortaliteta, odnosno smrtnosti, nego je mentalni i pshiloški efekat bio mnogo veći i dugotrajan i označavao jedan od presudnih elemenata genocida u BiH.

Douglas Irvin-Erickson, profesor i direktor Raphael Lemkin Programa za prevenciju genocida na George Mason Univerzitetu u SAD ocijenio je kako je "Hikmet Karčić proizveo je živopisan, dirljiv i osjetljiv prikaz logorskog sistema bosanskih Srba, bacajući svjetlo na to kako logori nisu bili samo instrumenti smrti, već i temeljito genocidni instrumenti društveno-psihološkog terora.

"Stavljanje logora bosanskih Srba u njihov lokalni povijesni i globalni kontekst, Muči, ponizij, ubij značajno unapređuje naše kritičko znanje o genocidu u Bosni", konstatirao je Irvin-Erickson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije