Preminuo reditelj Nikola Stojanović

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo reditelj Nikola Stojanović
Foto: Agencije / Nikola Stojanović

Filmski reditelj i scenarista, historičar i teoretičar filma Nikola Stojanović preminuo je u 79. godini, saopćeno je iz Jugoslovenske kinoteke. 

Stojanović je autor nagrađivanih filmova "Od zlata jabuka" i "Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu". 

Rođen je 4. maja 1942. godine u Dušanovu kod Leskovca, karijeru je započeo u Sarajevu, a nastavio u Novom Sadu i Beogradu. 

Od 1964. do 1967. godine bavio se amaterskim filmom, te su njegovi kratkometražni radovi ostvarili značajan uspjeh na međunarodnim festivalima. Neki od najboljih su "Bluz", "Torzo" i "Draga Irena". Snimio je i filmove "Polenov prah" i "Pogled u noć". 

Režirao je brojne dokumentarce, te dva televizijska igrana filma na TV Sarajevo "Autogram" i "Veliki talenat". Osim toga, snimio je i kratke igrane filmove "U kuhinji", "Hakari", "Čin", "Žeđ"... 

Stojanović je bio profesor historije filma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, te na Fakultetu za dramske umjetnosti u Beogradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije