Iz štampe izašla knjiga Adisa Deljkovića: Kako je svijet zaboravio Palestince

0
Radiosarajevo.ba
Iz štampe izašla knjiga Adisa Deljkovića: Kako je svijet zaboravio Palestince
Oficijelni vizual / "Moj put u Palestinu" Adisa Deljkovića

Iz štampe je izašla knjiga Moj put u Palestinu autora Adisa Deljkovića, urednika vanjskopolitičke redakcije BHT1 i magazina Global.

Piše: F. V.

Knjiga je zasnovana na istinitim događajima, a priče su temeljene na iskustvima Deljkovića tokom pripreme dvije televizijske reportaže u Pojasu Gaze i palestinskoj Zapadnoj obali, kao i njegovom magistarskom radu o izraelsko-palestinskom konfliktu.

Istinite priče

"U ovoj knjizi pišem o istinitim pričama, o događajima koje sam doživio, dakle nema tu fikcije. Svi ljudi su istiniti, samo su imena u nekoliko slučajeva promijenjena. Dakle, držim se činjenica kao u novinarskoj reportaži, ali uz daleko veću dozu slobode u izražavanju. U ovoj knjizi za razliku od izvještavanja na Televiziji mogao sam iznijeti i svoja intimnija osjećanja i komentare", kaže Deljković za Radiosarajevo.ba.

Prvi dio knjige govori o odlasku u Pojas Gaze koja je pod opsadom, gdje je Deljković boravio sa grupom humanitaraca iz Bosne i Hercegovine 2010. godine.

"Drugi dio knjige posvećen je Zapadnoj obali, Jerusalemu, Hebronu, Ramalahu, Betlehemu, gradovima koje sam posjetio 2016. godine. U knjizi su i kratki dijelovi mog magistarskog rada o sukobu na Bliskom istoku, tako da čitaoci mogu saznati više o historijskoj dimenziji izraelsko-palestinskog konflikta", kaže autor.

Prema njegovim riječima, u pričama u knjizi čitaoci mogu saznati kako danas izgleda život u Pojasu Gaze, koja je godinama pod izraelskom opsadom, prostorom kojim vlada Hamas...

"S druge strane, život na Zapadnoj Obali otežan je brojnim izraelskim restrikcijama koje onemogućavaju normalan život stanovnika, od kontrolnih punktova, hapšenja, racija do betonskog zida dugog 700 kilometara, koji je Međunarodni sud pravde u Hagu 2004. godine proglasio nezakonitim. Međutim, izraelske vlasti ignorišu tu odluku, što je i šamar međunarodnoj zajednici. Uprkos tome što iz grada u grad nailazim na nove i svaki put čini se teže situacije, a što opisujem u knjizi, kod Palestincaca koje je svijet zaboravio, ne vidim mržnju, nego samo nadu za boljim životom", zaključuje Deljković.

Odličan poznavatelj Bliskog istoka, bosanskohercegovački novinar i diplomat, Zlatko Dizdarević, napisao je da se Deljkovićeva knjiga pojavljuje nakon što je takozvano "palestinsko pitanje" postalo skoro zaboravljeno i bezmalo nepoznato novim generacijama koje su uskraćene za mnoge istine i činjenice što ih svjetsko interesno-političko siledžijstvo gurnulo pod tepih iz vlastitih profiterskih razloga.

"Knjiga je dostatno vrjednija zato što je s razlogom zanemarila tu zaboravljenost i vratila se storiji o surovom ponižavanju elementarne pravde koja po širem planetarnom značenju čak i nadilazi samu borbu palestinskog naroda za svoju državu", istakao je Dizdarević.

Višedecenijsko stradanje

Prof. dr. Lejla Turčilo s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu ocijenila da je da će knjiga Adisa Deljkovića sigurno naći svoj put do širokog kruga čitatelja.

"Pored politologa i novinara, odnosno osim stručne javnosti, kojoj je svesrdno preporučujem, sigurna sam da će je čitati svi oni koje Palestina zanima kao geografski prostor, političko pitanje, zemlja koja je prošla vjerovatno sve golgote koje se proći mogu. Ovo je knjiga koju vrijedi čitati", napisala je, uz ostalo, profesorica Turčilo.

Novinarski veteran Mufid Memija naveo je da je Deljkovićeva knjiga romaneskna priča o "najdugotrajnijem kriznom žarištu savremenog svijeta".

"Mnogostruko je informativno, nepretenciozno štivo, koje pruža uvid u život i u višedecenijsko stradanje jednog naroda pod surovom okupacijom i opsadom države koja, uprkos mnogim razlozima uma i morala, uživa široku međunarodnu zaštitu. Knjiga Moj put u Palestinu također je dokaz da novinarstvo i u našem vremenu može biti autentično angažirana i časna profesija", napisao je Memija.

Kako do knjige?

Knjigu Moj put u Palestinu možete naručiti putem Facebook stranice: Moj put u

Palestinu ili e-maila: mojputupalestinu@gmail.com.

Knjigu je moguće nabaviti u knjižarama Svjetlost u Sarajevu, Visokom, Mostaru, Zenici, Tuzli i Gračanici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije