Predstavljena "Divojka" Tarika Đođića: Knjiga puna srca

0
F. V.
Predstavljena "Divojka" Tarika Đođića: Knjiga puna srca
Foto: Twitter / Sa promocije u Sarajevu

U sklopu 5. Međunarodnog festivala književnosti Bookstan danas je predstavljena knjiga "Divojka" autora Tarika Đođića, generalnog direktora Al Jazeere Balkans.

Razgovor sa Đođićem vodio je Jasmin Agić, novinar i pisac, član Društva pisaca Bosne i Hercegovine i PEN centra BiH.

Pritisak "druge knjige"

Nakon zbirke kratkih priča "Čuvarkuća", koja je napravila izniman uspjeh, zabilježivši brojna izdanja, Đođić se književnoj publici predstavlja s novim djelom.

"Knjiga je izašla neposredno pred pandemiju COVID-19. Mi smo opet imali ambiciozan plan da tu knjigu predstavljamo kao i "Čuvarkuću", ili nešto manje. Jer smo mi tada napravili, govorim namjerno "mi", jer je u tome učestvovala cijela jedna ekipa, promocije od Novog Pazara do Zagreba i Beča. Obilazili smo mnoge male i veće gradove u BiH. "Čuvarkuća" je imala svoj život, kako je i najavio moj urednik Damir Uzunović. Mi smo i tu, da tako kažem, turneju pravili, prodali hiljade knjiga, a onaj dio koji pripada autoru podijelili u humanitarne svrhe, i sve je to transparentno objavljeno. Da, planirali smo za početak aprila ove godine promociju u Sarajevu. Nažalost, morali smo to odgovoriti, jer su stupile na snagu mjere", kazao je Đođić, vjerujući da će poslije pandemije književnost doživjeti procvat.

Na pitanje Agića da li je bio pod pritiskom "druge knjige", za koju se smatra najtežom, Đođić je istakao da se ne plaši.

"Nemam strah, knjiga je "na cesti", izišla je i više nije moja. Moje knjige su i prije objavljivanja bile podložne sudu javnosti kroz društvene mreže. Nijedna moja priča nije bila, a da nije dobila sud publike preko Facebooka. Ja se kod ove knjige osjećam jako dobro. Koliko god je "Čuvarkuća" bila spontana, duša, ovdje je bilo malo razuma i puno srca. Iskreno zadovoljniji sam "Divojkom" nego "Čuvarkućom". Nema strah. Mislim da sam ja napravio dobar iskorak. Ono čega se ja bojim jeste treća knjiga, za drugu više nemam strah", rekao je Đođić.

Književna pojava Tarika Đođića, bilježi se u recenzijama, ustalasala je regionalnu kulturnu javnost posljednjih godina na način koji je po svemu izniman. Krenuvši skromno i nepretenciozno, proznim minijaturama koje su se u negdašnjem žurnalizmu zvale crtice ili crtice iz života i uvijek nosile izrazit pecat autorske ličnosti, ovaj je pisac tu gotovo zaboravljenu novinsko-književnu formu dosljedno razvijao prema onome što se u klasičnoj književnoj teoriji zove kratkom pričom i smatra jednim od najtežih književnih žanrova.

Originalni svjetonazor

"Ali, na putu između njegove prve knjige (izdavački bestseler Čuvarkuća) i ove koju držite u rukama nije bilo najvažnije unapređenje forme i njeno dovođenje do stilsko-jezičkog savršenstva. Mnogo važniji proces događao se u sferi nevidljive, neizravne, takoreći podzemne bitke za afirmaciju jednog originalnog svjetonazora u kojemu su – nasuprot rugobnoj stvarnosti u kojoj živimo! – čovječnost i suosjećajnost, blagost i toplina dominirajuća svojstva i onoga koji promatra i opisuje svijet i njegovoga književnog junaka", bilježi se uz novu Đođićevu knjigu.

Međunarodni festival književnosti Bookstan danas je zatvorio svoja vrata. Od 28. do 31. oktobra, ljubitelji pisane riječui su mogli pratiti brojne sadržaje, kako na promocijama, tako i u online formatu.

Zamišljen je kao prostor povezivanja Istoka i Zapada u čijem središtu su čovjek i njegova priča, u vrijeme pandemije koja je ove godine zadesila svijet dio Festivala je održan u drugačijem obliku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije