Predstavljen program petnaestog izdanja Dana arhitekture u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Predstavljen program petnaestog izdanja Dana arhitekture u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Petnaesto izdanje Dana arhitekture

Dani arhitekture se ove godine se održavaju u periodu 15.-22. septembra i za razliku od prethodnih godina Dani arhitekture će trajati sedam dana na više lokacija širom Sarajeva.

Otvorenje jubilarnog petnaestog izdanja Dana arhitekture će biti u petak 15. septembra gdje će ovogodišnji kuratori Hubert Klumpner (Austrija) i Michael Walczak (Poljska) i zvanično publici predstaviti temu, predavače i program festivala.

Pored predavanja renomiranih arhitekata iz cijelog svijeta, Dani arhitekture će ove godine obilovati mnogobrojnim izložbama, panelima, stručnim okupljanjima i filmovima koji će nesumnjivo privući publiku kako iz Sarajeva, tako i iz cijele regije.

Glavna tema ovogodišnjeg izdanja Dana arhitekture je Olimpijska arhitektura, gdje će predavači i gosti istražiti ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, a sa osvrtom na obilježavanje četrdeset godina od Olimpijskih igara u Sarajevu sljedeće godine.

Promocija knjige / izložba: Arhitektonski vodič Sarajeva

Vrijeme: Petak 15.09.2023. 17:30-18:30
Lokacija: Novi objekat Austrijske kuće / u Evropska kući kulture i nacionalnih manjina (Park ispred Ciglana, izmedju ulica Alipašina i Patriotske lige)

Posebna pažnja za vrijeme Dana arhitekture biće usmjerena na predstavljanje i Prvog arhitektonskog vodiča kroz Sarajevo, izdatog od strane berlinske DOM Publishers izdavačke kuće. Na ovaj način, i Sarajevo se pridružuje gradovima na arhitektonskoj mapi svijeta, te na potpuno novi način predstavlja arhitekturu grada, kako posjetiocima, tako i građanima.

Petnaesto izdanje Dana arhitekture
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Petnaesto izdanje Dana arhitekture

Knjiga Arhitektonskig vodič Sarajeva uključuje preko 150 objekata i arhitekata, a u programu pretprodaje izdavača DOM Publishers Berlin je već prodata u preko 700 primjera u pretprodaju.

Promocija knjige i izložbe nudi i ekskluzivan uvid u izvanredna istraživanja i višegodišnji napor da se prikupe, analiziraju i prezentuju najznačajnija arhitektonska ostvarenja grada i njegove okoline. Ova knjiga pokriva i širok geografski i hronološki raspon, gdje su zamišljena i izgrađena značajna zdanja koja obilježavaju specifične trenutke uzbudljive historije grada. Glavni fokus ovog Vodiča, kratkog arhitektonskog pregleda značajnih stambenih objekata, kulturnih mjesta, poslovnih zgrada ili hotela, predstavljen je kroz 5 poglavlja koja pokrivaju razvoj šireg gradskog područja i njegovog urbaniteta od nastanka, ali najviše kroz 20. vijek i početak 21. vijeka. To je zaista jedinstven pregled organskog i kompleksnog razvoja Sarajeva.

IZLOŽBA - 100 IDEAS FOR THE WESTERN BALKAN – DESIGNING URBAN IMAGINARIES by Urban Think-Tank_Next

Vrijeme: Petak 15.09.2023. 19:00-21:00
Lokacija: Novi objekat Austrijske kuće / u Evropska kući kulture i nacionalnih manjina (Park ispred Ciglana, izmedju ulica Alipašina i Patriotske lige)

Izložba 100 IDEAS FOR THE WESTERN BALKAN – DESIGNING URBAN IMAGINARIES istražuje alternativne paradigme o načinu na koji sljedeća generacija arhitekata proizilazi iz kulturološki bogatih i raznolikih gradova poput Sarajeva, Tirane, Beograda, Skopja, Podgorice i Prištine, koji su doživjeli preklapanje historija Osmanske i Austrougarske kolonizacije, skoro stoljeće socijalizma, a potom urbicida, turbo-privatizacije te ljudskih i prirodnih kriza. Danas tražimo sljedeće ljude i nova mjesta u arhitekturi, urbanizmu i dizajnu gdje se mogu identificirati potencijali za više cirkularan, regenerativan, participatoran, održiv i žilav arhitektonski format. Glavni fokus izložbe je da istraži i demonstrira situiranu ulogu arhitekture kao snažnog pokretača za kulturološku slobodu te da potakne razgovor o konkretnom angažmanu u duhu savremenosti zapadnobalkanske arhitekture.

"Želimo da budemo medijatori za individualne i kolektivne interpretacije i invencije koje proizvodi sljedeća generacija arhitekata i dizajnera, pripremajući se za sljedeću fazu radikalne transformacije. Vidimo priliku za mapiranje novih arhitektonskih ideja, uvodeći radove i koncepte u metodološki okvir i urbane alata Urban Think-Tank_Next u vidu izložbe," podcrtavaju Hubert Klumpner i Michael Walczak, kuratori ovogodišnjih Dana arhitekture Sarajevo i izložbe 100 IDEAS FOR THE WESTERN BALKAN.

"Sa bazom u Sarajevu, slavimo prvo prikazivanje i početak izložbe koja će da proputuje kroz Zapadni Balkan, a vjetar u leđa će da joj da 15. izdanje Dana arhitekture Sarajevo – idealna platforma za niz predavanja, panela i radionica u Sarajevu, gradu koji podcrtavamo kao najraznolikiji multikulturalni grad regiona. Gradovi Zapadnog Balkana su mjesta istraživanja, te su idealna baza za kreiranje raznolikih modela prostorne imaginacije," dodali su Klumpner i Walczak.

Petnaesto izdanje Dana arhitekture
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Petnaesto izdanje Dana arhitekture

GLAVNI PROGRAM STRUČNA PREDAVANJA I PANEL DISKUSIJE

Vrijeme: subota 16.09. i nedjelja 17.09.
Lokacija: Kino Meeting Point

Na glavnoj sceni kina Meeting point ove godine bosanskohercegovačkoj publici će se predstaviti studio OOIIO iz Madrida i njihov glavni projektant Joaquín Millán Villamuelas. OOIIO je renomirani arhitektonski biro koji svojom odvažnom arhitekturom oduševljava struku širom Evrope.

Hrvatski studio ZDL će također prezentovati svoj opus radova i pokazati zašto su jedan od vodećih arhitekata u Hrvatskoj i regiji.

Studio Grad iz Crne Gore će kao jedan od predstavnika regionalne arhitektonske scene uveličati ovogodišnje izdanje Dana arhitekture, prezentovati svoja dosadašnja i buduća arhitektonska ostvarenja.

Iz Francuske nam dolazi Meriem Chabani iz studija New South koja će publici predstaviti svoj pristup arhitekturi, te na koji način utiče na okolinu oko sebe i daje svoj doprinos struci.

Scott Doig iz studija Haptic koji svoja predstavništva imaju u Norveškoj, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, će donijeti dašak savremene arhitekture i dizajna u Sarajevo, te nesumnjivo oduševiti lokalnu publiku.

Iz Švedske nam dolazi Johannes Tovatt čiji studio zapošljava preko 21 000 stručnjaka iz raznih oblasti građevinske struke i u 30 minuta će pokušati izdvojit ono najbitnije iz svoje dosadašnje karijere.

Petnaesto izdanje Dana arhitekture
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Petnaesto izdanje Dana arhitekture

Albert Achammer iz Njemačke koji predstavlja ATP studio, te rade pod sloganom "arhitekte i inženjeri za bolje zgrade" će nam prezentovati neke od objekata koje su realizovali širom Evrope.

Bosna i Hercegovina će također imati svoje predstavnike, a to su Studio Gepek i Ledić arhitektura. Studio Gepek predstavlja savremenu i odvažnu bh. arhitekturu, će nam prezentovati svoje radove kojim će oduševiti prisutnu publiku. Predstavnici Ledić arhitekture će također dati svoj veliki doprinos ovogodišnjem izdanju festivala i prikazati svoje realizacije koje mogu parirati modernim arhitektonskim tokovima širom Evrope.

Iz Sjedinjenih Država na glavnu scenu će izaći Sarah Williams sa MIT-a i uvesti nas u svoj svijet istraživanja i teorije.

Na ovogodišnjem izdanju Dana arhitekture Francusku će predstaviti i Ruedi Baur koji će govoriti o svojoj viziji arhitekture, dizajna i lekcijama za budućnost.

Lucy Bullivant iz Ujedinjenog Kraljevstva će biti jedna od predavačica na glavnoj sceni kina Meeting point od koje će sarajevska publika imati priliku slušati fantastično predavanje.

DA2023_Good News: Women Changing Architecture by MAXXI – Museo nazionale delle arti del XXI secolo

Vrijeme: 14.09.2023. 18:30
Mjesto: Historijski muzej Bosne i Hercegovine

Izložba Good News: Women Changing Architecture je izložba koja je nastala u produkciji MAXXI Nacionalnog muzeja umjetnosti 21.stoljeća, a za cilj ima da široj internacionalnoj publici prikaže nove i inkluzivnije perspektive o arhitekturi, te da podcrta značaj i doprinos koji su napravile žene, ženski timovi i kolektivi u polju savremene arhitekture, ubranizma i dizajna u Italiji. Izložba prikazuje dijelove izložbe Good News: Women in Architecture te je već prikazana u Stockholmu i Dohi, a u septembru će biti prikazana i u Sarajevu kao događaj predotvorenja festivala. Dani arhitekture Sarajevo su napravili doprinos izložbi u vidu 4 biografska profila bosanskohercegovačkih arhitektica: Greta Ferušić, Ognjenka Finci, Vedina Babahmetović i Sanja Galić Grozdanić.

Petnaesto izdanje Dana arhitekture
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Petnaesto izdanje Dana arhitekture

DA2023_ CITY GAMES: Designing the New Sarajevo Olympic Legacy 1984 – 2024 – 2064

Izložba će biti postavljena u Urban Design Studio Sarajevo (Vrazova 3) od 15.9.2023. u 15.30h pa sve do 27.10.2023.

“Kako možemo, mi kao arhitekte da ponovo zamislimo Sarajevo kao mjesto slobode? Kako možemo doživjeti/oživjeti “olimpijski duh” Sarajeva kao transformativnu silu te preispitati postojeće programe, izvore i nesavršenosti? Kako možemo predložiti urbane modele za održiviju budućnost te zajedno sa građanima/korisnicima dizajnirati pomirujući top-down i bottom-up pristupe?” su samo neka od pitanja koja su postavili studentsko-profesorski timovi sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu i fakulteta ETH Zurich, a uz podršku Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Izložba IGRE I GRAD/CITY GAMES prikazuje radove studenata pod mentorstvom stručnjaka iz Bosne I Hercegovine: Adnan Pašić, Aida Idrizbegović Zgonić, Jasmin Sirčo, Dženis Avdić, Melika Konjičanin, Tarik Delić, Nataša Pelja-Tabori, Vedad Viteškić i Edin Jenčiragić, te Švicarske: Hubert Klumpner, Michael Walczak, Diego Figueiredo, Anne Graupner, Alejandro Jaramillo, Marco Pagani i Nadine Fankhauser.

Više informacija o Danima arhitekture 2023 i novostima možete pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

LIFT – Prostorne inicijative je nevladino udruženje koje od 2007. godine organizuje arhitektonski festival Dane arhitekture, te godinama okuplja i spaja arhitekte, dizajnere i umjetnike širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta.

U fokusu Dana arhitekture oduvijek je bila, ne samo arhitektura, nego i Sarajevo, edukacija, povezivanje i rast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije