Predrag Matvejević posthumno odlikovan velikom francuskom nagradom

Radiosarajevo.ba
Predrag Matvejević posthumno odlikovan velikom francuskom nagradom
0 / Predrag Matvejević

Predragu Matvejeviću, piscu svjetskog renomea i rođenom Mostarcu, u ponedjeljak je posthunno dodijeljena francuska književna nagrada Jean d’Ormesson za knjigu Mediteranski brevijar, objavio je AFP.

Ovo priznanje smatra se jednom od najoriginalnijih književnih nagrada u Francuskoj, a pri donošenju odluke o dobitniku 12 članova žirija nisu uzimali u razmatranje vremenskom razdoblje u kojem je djelo nastalo, kao ni jezik i žanr.

“Između erudicije i imaginacije, Mediteranski brevijar Predraga Matvejevića, oduševio bi Jeana d’Ormessona. Knjiga poput neočekivanog putovanja čitatelju nudi snove o prošlosti, osjetilima, mogućoj sreći, pokazujući nam da Mediteran nije samo pitanje geografije", stoji, između ostalog, u obrazloženju žirija zašto su se odlučili za ovo djelo.

Valja naglasiti da je navedena knjiga prvi put objavljena na francuskom jeziku 1992. godine. Prijevod djela potpisuje Evaine Le Calve-Ivicevic, dok je predgovor napisao italijanski autor Claudio Magris.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije