Dževad Karahasan dobitnik Goetheove nagrade za književnost grada Frankfurta

Radiosarajevo.ba
Dževad Karahasan dobitnik Goetheove nagrade za književnost grada Frankfurta
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dževad Karahasan

Dževad Karahasan, književnik iz Bosne i Hercegovine, dobitnik je Goetheove nagrade za književnost grada Frankfurta za 2020. godinu.

Karahasan je nagrađen, kako je navedeno u obrazloženju nagrade, za djela koja se bave posredovanjem između Istoka i Zapada, između islama i hrišćanstva.

"U vremenu rastućeg nacionalizma u Europi, ovogodišnji dobitnik nagrade Dževad Karahasan zalaže se za trajno prevladavanje granica, bilo političkih ili kulturnih", rekao je Peter Feldmann, gradonačelnik Frankfurta, povodom nagrade.

"Dodjeljivanje nagrade bosanskom piscu predstavlja posvećenost našeg Frankfurta toleranciji i razumijevanju", dodao je Feldmann. 

Ina Hartwig, savjetnica za kulturu grada Frankfurta, istakla je da je Karahasan sjajan europski pisac.

"Rođen u Sarajevu kao dijete roditelja muslimana, zna za krhkost različitih religija i kultura koje žive zajedno. Karahasan je nezamjenjiv graditelj književnih mostova za intelektualnu klimu Europe. Goethe je njegova umjetnička zvijezda vodilja, kojem je više puta pokazao svoje književno poštovanje", podvukla je Hartwig.

Karahasan je osim priznanja dobio i novčanu nagradu od 50.000 eura. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije