Povodom 30 godina opsade: Izložba na otvorenom "Shooting in Sarajevo"

1
Radiosarajevo.ba
Povodom 30 godina opsade: Izložba na otvorenom "Shooting in Sarajevo"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Izložba u Aleji snajpera

Izložbom unutar modula memorija „Shooting in Sarajevo“, započeo je program obilježavanja 30. godina opsade Sarajeva, simbolično u Aleji snajpera.

Izložba "Shooting in Sarajevo" autora Roberta Biagiarellija i Luigija Ottanija je nastala na osnovu istoimene knjige koja je rađena kao projekt u periodu od 2015. do 2020. godine. 

Radili su je sa ciljem da posvete dio svog života i svog umjetničkog djelovanja Sarajevu i obilježavanju 30 godina od opsade Sarajeva.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Sve fotografije su nastale na mjestima koja su bila najčešća mjesta stradanja Sarajki i Sarajlija od snajperskih hitaca.

Sjećanje na opsadu Sarajeva - undefined

Foto: Dizajn Fabrika: Sjećanje na opsadu Sarajeva

Tokom opsade Sarajeva, većina gradskih grobalja su bili pod neprestanom artiljerijskom i snajperskom vatrom. Ova fotografija je nastala jednog tipičnog sarajevskog ratnog, zimskog dana. Paul Hansen, švedski fotoreporter, u jednom je intervjuu rekao da je fotografiju snimio u trenutku kada je "Sarajlija bacio buket cvijeća prema grobu svoje ubijene supruge. Nije mogao prići bliže zbog stalne snajperske vatre. Bila je to raketa ljubavi".

Izložbu možete posjetiti u Aleji snajpera do 19. aprila. 

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac posjetio je izložbu, šta je zabilježio pogledajte u našoj galeriji slika.

Dani opsade Sarajeva

Dani opsade grada Sarajeva - undefined

Foto: Dizajn Fabrika: Dani opsade grada Sarajeva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije