U Ambasadi Slovenije otvorena izložba portreta preživjelih od mina

1
Radiosarajevo.ba
U Ambasadi Slovenije otvorena izložba portreta preživjelih od mina
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Otvorena izložba "Za zemlju bez mina"

Povodom obilježavanja 4. aprila Međunarodnog dana borbe protiv mina, Ambasada Republike Slovenije u BiH u partnerstvu sa ITF Slovenija, Centrom za uklanjanje mina (BHMAC) i Organizacijom amputiraca UDAS predstavila je izložbu portreta preživjelih od mina i minskih polja pod nazivom ''ZA ZEMLJU BEZ MINA!''.

Izložba radova predstavljena je danas u prostorijama Ambasade Republike Slovenije u BiH.

Ambasador Slovenije Damijan Sedar kratko se obratio prisutnim i ukazao na važnost borbe zemlje protiv mina. Spomenuo je i nedavno preminulog slovenačkog konzula Marijana Ristića koji je bio dio priče o izložbi koja je danas otvorena.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

"Izložba portreta preživjelih od mina i minskih polja prilika je da se ukaže na izazove sa kojima se susreću preživjeli od mina, opasnosti koje mine predstavljaju za građane i lokalne zajednice.

Ovo je i prilika da se još jednom pozovu nadležne institucije u BiH na ispunjavanje preostalih obaveza iz Konvencije o zabrani mina koje se tiču identifikacije i čišćenja preostalih miniranih teritorija do 2025. godine", poručili su iz Ambasade Slovenije. 

Bosna i Hercegovina je i nakon 26 godina od završetka rata (1992.-1995.), zemlja s vrlo izraženim problemom opasnosti od mina.

Otvorena izložba

Foto: L.S. / Radiosarajevo.ba: Otvorena izložba "Za zemlju bez mina"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije