Deminiranje područja oko rijeke Save je vodeći projekt sa regionalnim utjecajem

0
Fena
 Deminiranje područja oko rijeke Save je vodeći projekt sa regionalnim utjecajem
FOTO: Fena / Vojin Mitrović

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović tokom radne posjete Republici Srbiji, u sjedištu Prometne zajednice u Beogradu sastao se sa direktorom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matejom Zakonjšekom kako bi razgovarali o regionalnom povezivanju i projektima prometne infrastrukture u BiH.

"Ekonomska razmjena trebala bi biti jedan od osnovnih parametara u bilateralnoj saradnji, ali za međunarodni prijevoz prilike trebaju biti jednake za sve tako da kvalitet i pouzdanost prijevoza budu na prvom mjestu. Izazovi su, prije svega, završetak Koridora Vc kroz BiH, uklanjanje uskih grla duž obale rijeke Save, modernizacija aerodroma i obnova i izgradnja infrastrukture na indikativnoj TEN-T mreži", istakao je ministar Mitrović.

Oba sagovornika su naglasili jedinstvene/integrirane granične prijelaze kao konkretne korake kojima će se dodatno ojačati regionalna saradnja i koji će donijeti koristi za građane. Prometna zajednica aktivno podržava uspostavljanje jedinstvenih graničnih prijelaza kao najnapredniji primjer regionalne saradnje kojim će se skratiti vrijeme čekanja i olakšati putovanje.

"Sastanak je bio prilika da se sagleda napredak u infrastrukturnim projektima na Koridoru Vc - granični prijelaz Svilaj, most u Gradišci i ulaganja u željeznice. Također smo predstavili naše planove za povećanje sigurnosti pružnih prijelaza u regionu. Bosna i Hercegovina, kao jedan od regionalnih partnera koja aktivno učestvuje u radu Prometne zajednice, na dobrom je putu da sa svojim susjedima ispregovara i potpiše bilateralne sporazume za uspostavljanje jedinstvenih kontrola", rekao je Zakonjšek.

Sagovornici su se suglasili da je deminiranje područja oko rijeke Save vodeći projekt sa snažnim regionalnim utjecajem te da će, kada bude završen, promet unutrašnjim plovnim putevima u tom dijelu zapadnog Balkana biti značajno poboljšan.

Taj projekt je dio ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan za koji je Prometna zajednica dala podršku svim akcijama potrebnim za njegovo provođenje, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije