Predstavljen program / Kako će se u Sarajevu obilježiti 30 godina od početka opsade

02. 04. 2022. u 14:24:00 Anadolija

Shares: 0

U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je na konferenciji za medije predstavljen program obilježavanja 30 godina od početka opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je tim povodom u obraćanju istakao da je vrlo važno da se institucionalno gaji kultura sjećanja.

"Kao neko je proveo tri godine pod opsadom u Sarajevu, mogu reći da je jedna od najvećih frustracija, osim svakodnevne borbe za preživljavanje, objasniti nekome ko nije tu šta se zapravo dešava. Ta frustracija je nekako oživjela zadnjih mjeseci kad pokušavam da shvatim kako je danas ljudima u opkoljenim gradovima na istoku Evrope", kazao je Forto te dodao:

"Zbog toga je trideset godina od početka opsade Sarajeva nešto što je aktuelnije nego ikada. Moramo ispričati šta se desilo, zašto su ljudi ubijeni i moramo to staviti u kontekst najnovije prijetnje jer fašizam ne spava, nego mi ako zaspimo on će opet doći. Zato je bitno da institucionalno gajimo kulturu sjećanja."

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić kazao je da Sarajevo obilježava 30 godina od početka opsade grada u kojem je, kako je rekao, i sam bio tada.

 Predstavljen program obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva - undefined

Foto: Dž. K. : Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić

"Da bismo stvarno stanje razumjeli, ove potresne slike koje svaki dan gledamo iz Ukrajine, bar ja govorim svoju ličnu frustraciju, pravi jedan déjà vu, jer sam i sam bio dio toga. Ovo danas što želimo da radimo i vodimo računa o kulturi sjećanja, o svemu onome što je zaista Sarajevo, Bosna i Hercegovina, pa i prostor bivše Jugoslavije proživio, mislim da nikada ne smijemo zaboraviti. Zaista kroz generacije trebamo da da prenosimo šta je to, koje je to zlo, koje se može desiti u svako vrijeme pa i u 21. vijeku", rekao je Avdić.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić istakao je da će i ova ustanova zajedno s brojnim drugim institucijama učestvovati u obilježavanju 30 godina od početka opsade grada Sarajeva.

"Mi imamo etičku obavezu da se sjećamo opsade Sarajeva. Sarajevo je grad koji se u tim vremenima, između ostalog, branio i umjetničkim i vrlo intenzivnim kulturnim životom. Narodno pozorište Sarajevo će se zajedno s drugim kulturnim institucijama u Kantonu Sarajevo priključiti jednom multimedijalnom programu kojeg smo nazvali 'Opsada Sarajeva 1992 - 2022, Dani sjećanja', koji će biti održan u periodu od 4. do 9. aprila", kazao je.

Podsjetio je također da je tokom perioda opsade Sarajeva izvedeno na hiljade umjetničkih programa i sadržaja.

 Predstavljen program obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva - undefined

Foto: Dž. K.: Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić 

"Tada su nam dolazile i naše kolege iz cijelog svijeta i regiona u opsjednuto Sarajevo, što je nama u tim ratnim danima mnogo značilo. Bio je to onaj trenutak naše uzvišenosti, solidarnosti i kreativnosti, zahvaljujući čemu je, uz fizički otpor branilaca grada Armije Bosne i Hercegovine, i odbranjena vjera u kozmopolitsko, evropsko i otvoreno Sarajevo. Upravo toga ćemo se sjećati u periodu od 4. do 9. aprila", rekao je Mustafić.

Dodao je da građane očekuje bogat i raznovrsan program povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva.

Već 4. aprila u ulici Kulovića će u multimedijalnoj instalaciji biti upriličena rekonstrukcija velikih bijelih platana koja su štitila građane Sarajeva od snajperskih hitaca. U sklopu programa planirane su također promocije fotografija, knjiga, filmova i drugih sadržaja iz tog perioda opsade.

Predstavnici gradskih vlasti Sarajeva najavili su u petak također da će na prigodan i dostojanstven način 5. aprila biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade glavnog grada u savremenoj historiji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca, a 6. aprila biće obilježen Dana grada Sarajeva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)