Online / Poslušajte sevdalinku "Sarajevo na visoku gledu" u izvedbi hora Gaudeamus

29. 05. 2020. u 14:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom obilježavanja 30 godina rada Akademski ženski hor Gaudeamus je, nakon pet godina pauze, u izolacijskim uvjetima, izveo bosansku narodnu pjesmu, sevdalinku Sarajevo na visoku gledu, u stilizaciji profesora emeritusa Rešada Arnautovića.

Ideja da se snimi kompozicija iz bogatog repertoara stiliziranih bosanskih narodnih pjesama koje je Arnautović pisao upravo za ovaj hor, potekla je od samih članica, a u izvedbi je sudjelovalo njih 40. Audio editing snimka radila je Alena Cakić, mix i mastering Miko Meoriginalsounds, a video editing potpisuje Alma Ferović-Fazlić.

U cilju podizanja svijesti o njegovanju horske domaće literature i horskog muziciranja kojeg je u našoj zemlji sve manje, putem online platforme okupilo se više od 100 članica hora koje su u njemu pjevale od samog osnivanja.

Proteklog mjeseca, u znak sjećanja na ranija vremena i iskustvo koje su stekle pjevajući u horu, četiri bivše članice javnosti su predstavile i snimak pjesme Tri djevojke.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA