Muzička i baletska škola Novo Sarajevo obilježila 40 godina postojanja

Radiosarajevo.ba
Muzička i baletska škola Novo Sarajevo obilježila 40 godina postojanja
oficijelna fotografija / Muzička i baletska škola Novo Sarajevo

Muzička i baletska škola novo Sarajevo proslavlja četrdesetu godišnjicu rada.

Tim povodom kolege nastavnici i učenici škole su u proteklom periodu izolacije naporno radili i pripremili program svečanog koncerta u povodu obilježavanja ovog velikog jubileja a koji je objavljen na stranici škole te na you tube kanalu. 

U koncertu koji traje oko sat vremena svi zaljubljenici u klasičnu muziku roditelji, prijatelji i javnost imaju priliku vidjeti izvedbe 33 učenika od prvog do završnog šestog razreda škole na devet različitih instrumenata i u klasičnom baletu gdje naši mladi muzičari i plesači pokazuju koliko su zapravo napredovali i naučili u raznim stadijima obrazovanja u našoj školi.

JU Osnovna muzička i baletska škola „Novo Sarajevo“ osnovana je 1980.godine pod nazivom „Škola za osnovno muzičko obrazovanje „29. Novembar“. Od tada pa preko ratnih dešavanja škola je napravila pozitivne iskorake i uspjela proširiti sadržaj muzičkog obrazovanja uvodeći nove odsjeke i ispostavu u Ilijašu. 

!Šarolikost karaktera naših nastavnika čini rad razigranim, a njihova angažiranost i profesionalnost daje visokokvalitetnu elementarnu muzičku i baletsku edukaciju. Ovakav način rada doprinosi entuzijazmu učenika koji sa raznovrsnim i kvalitetnim izborom programa dostižu kvalitet koji prelazi granice prosječnosti. OMBŠ „Novo Sarajevo“ aktivno učestvuje na brojnim gostovanjima van BiH, a koncertima sa bogatim repertoarom, efektnim scenskim nastupom i jedinstvenim umijećem izvođenja uvijek ostavlja nezaboravan dojam", kaže se u saopćenju škole.

"Škola je imala koncertne turneje i učestvovala na takmičenjima širom BiH i van njenih granica te imala zapažene nastupe i rezultate u Italiji, Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Belgiji, Holandiji, SAD, Njemačkoj, Španiji i Kataru. Uzeli smo učešće u značajnim projektima - Ragionalna dječija filharmonija, Međunarodni orkestar „Sve za mir“ (Marche,Sarajevo i Jeruzalem), SOS junior za učenike saksofona. Naši učenicu su 2017. godine oborili Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira. Danas je škola organizator i učesnik projekta „Muzika bez granica“ sa OGS „Lovro pl.Matačić“ iz Omiša (Hrvatska) i „Music bridge“ sa Kadikoy Belediyesi Cocuk Sanat Merkezi iz Istanbula (Turska). Sve navedeno doprinijelo je afirmaciji škole koja je već sada poznata u krugovima evropskih umjetnika i muzičkih ustanova što nas svrstava u visokorangiranu muzičku školu", saopćeno je.

OMBŠ Novo Sarajevo je danas sa svojih 530 učenika i 46 nastavnika jedna od najbrojnijih i jedna od rijetkih muzičkih škola koje i dalje imaju odsjek za balet. U doba korona virusa škola je nastavila sa radom putem on line nastave koja je vrlo uspješno realizirana a čije rezultate možete vidjeti u snimku svečanog koncerta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije