Festival / Majske muzičke svečanosti: Predivan online koncert studenata Odsjeka za klavir

20. 05. 2020. u 10:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 743

U okviru 13. Festivala Majske muzičke svečanosti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, građani mogu vidjeti online još jedan koncert.

Ovoga puta riječ je o koncertu studenata Odsjeka za klavir, koji su u malo drugačijim uslovima, ali s jednakim trudom, odlučili da daju svoj doprinos Festivalu.

Tako će gledatelji u videu koncerta Odsjeka za klavir čuti studente Kristinu Lazić, Klaru Vukojević, Marka Stojanović, Zerinu Šabotić, Merimu Lokvančić, Aminu Mujalo i Nadira Hošić, iz klasa profesorice Višnje Bakalar i profesora Dragana Opančića. 
Oni pričaju priče kroz djela Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Frédérica Chopina, Johannesa Brahmsa, Sergeja Rahmanjinova i Sergeja Prokofjeva.

O tome kako su tekle pripreme, svjedoči i objavljeni djelići dopisivanja u sklopu online nastave, koje su saopćili iz Muzičke akademije.

"Hoćemo li skype ili zoom, ma možda može i viber, a i whatsup; hajde, ne valja, kasni zvuk, ne čujem pedal, zarotiraj kameru, kako to naopačke snima, lijevo diskant, desno bas!! Svašta. Šaljite snimke, rok nam je do 10. Upisat ću ti u note. Kako mislite? Aaa, shvatam. Upisala i poslala na skype. Jel jasno - jeste sve mi je jasno. Kad ti je jasno, što ne uradiš? Ne izlazi mi ništa. Šta ima da izlazi, digneš ruku i nogu na drugu dobu. Mirnije, poetično, duboko, vedro i titravo, jedinstven tempo, pulsiranje planete, ne mlati rukama, uho, uho, uho, jasno vodi melodiju. A dinamika. Stalna promjena. Škripi pedal. Uzmi sapun, otvori klavir i nazovi me na viber. Slušni fokus. Nivoi i planovi. Karakter, karakter. Bez napora", dočarali su iz Muzičke akademije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA