Online umjetnost na livadi kraj Sarajeva: Počele 13. Majske muzičke svečanosti

V.A.Z.
Online umjetnost na livadi kraj Sarajeva: Počele 13. Majske muzičke svečanosti

U Rakovici, izletištu blizu Sarajeva, snimljen je neobičan video spot u kojem trojica umjetnika na harmonici izvode savremenu kompoziciju Ka Mate. 

Trio Inat, u čijem sastavu sviraju Azmir Halilović, Danijel Lovrić i Asmir Hamzić, koji radi pod vodstvom prof.dr.Belme Šarančić, na ovaj način najavio je 13. po redu festival Majske muzičke svečanosti, u organizaciji Muzičke akademije u Sarajevu. 

Festival će se ove godine odvijati online, a otvoren je premijernom izvedbom djela španskog kompozitora Gorka Hermose "Ka Mate" koju je Trio Inat za ovu priliku aranžirao i izveo s neobično snažnom energijom (pogledajte video do kraja). Osim otvorenju Festivala, premijernom izvedbom kompozicije "Ka Mate" obilježen je Internacionalni dan harmonike. Odlukom UNESCO-a, svakog 6. maja obilježava se ovaj dan, slaveći Harmoniku, instrument koji je ovog 6. maja napunio 191 godinu.

Tim povodom razgovarali smo s profesoricom Belmom Šarančić Nahodović, voditeljicom odsjeka za harmoniku na Muzičkoj akadmeiji u Sarajevu, koja je ujedno i voditeljica "Koncertne sezone" - koncertne djelatnosti ove institucije.  

"Muzička Akademija već dugi niz godina jedina u BiH obilježava Međunarodni dan harmonike, a ove godine na poseban način. Trio Inat osmislio je ovaj jednistveni projekat u kojem su u prirodnom ambijentu snimili kompoziciju "Ka Mate" koja je bazirana na maorskom plesu pobjede života nad smrću. Na ovaj način željeli smo poslati poruku da umjetnost i umjetnički duh trebaju da pobijede sve okolnosti na koje naiđu, umjetničko ohrabrenje sugrađanima u teškom momentima koje proživljavamo.

Harmonika kao savremeni instrument pobuđuje sve veću pažnju savremenih kompozitora. Jedan je od najmlađih instrumenata na koncertnim podijumima, obitava tek nekih 80 godina na klasičnoj sceni. Danas zauzima posebno mjesto ne samo kod izvođača već i kod kompozitora savremene muzike koji, istražujući njene zvučne i tenhničke mogućnosti, stvaraju nova djela. Tako harmonika svake godine dobija novi repertoar koji je veoma kvalitetan. Studenti Muzičke akadmeije u Sarajevu se trude svake godine prezentirati jedno ili dva djela. Harmoniku često u svijetu zovu "orkestar u malom" ne bez razloga", rekla nam je profesorica Šarančić. 

U vrijeme pandemije, nastava na Muzičkoj akademiji odvija se online. Pitamo profesoricu kako to funkcionira u praksi.  

"Profesori i studenti ulažu ogromne napore da putem svih raspoloživih sredstava postignu maksimalnu suradnju. Naravno da je kontakt uživo uvijek nezamjenjiv u nastavi, posebno u našem poslu gdje i pogled oka može značiti interpreataiciju, ali smatram da u svemu treba pronaći dobre strane pa i u ovome. Studenti su sada primorani da svoje interpretacije snime i pošalju profesorima, a imajući snimak kao ogledalo svog rada vi pristupate svom radu na jedan drugačiji metodični način. U cilju što bolje interpretacije, studenti nekad i iz pedesetog pokušaja dođu do snimka koji pošalju nama. Mi se nadamo da ćemo i nakon završetka pandemije neke od ovih tehnika zadržati jer unapređuju kvalitet rada" otkriva naša sugovornica.

I na kraju, šta možemo očekivati u nastavku Majsklih muzičkih svečanosti, pitamo. 

"Kao organizatori najvećeg festivala umjetničke muzike u BiH "Majske muzičke svečanosti" smatramo da umjetnost treba da živi, a ukoliko nismo u mogućnosti da umjetnost dovedemo do koncertnih podija, možemo je dovesti u domove naše publike. Tako smo odlučli da 13. izdanje realiziramo online, tako što će se studenti svih odsjeka s Muzičke akademije da se predstave svojim interpretacijama snimljenim u video formi. Svake sedmice predstavit ćemo dva snimka,  tako da već naredne sedmice možete slušati i gledati online koncert Odsjeka za solo pjevanje", najavila je profesorica Belma Šarančić Nahodović.

Majske muzičke svečanosti možete pratiti na web stranici Muzičke akadmeije u Sarajevu i putem Facebook stranice Koncertna sezona.  

 

Trio Inat čine mladi uspješni akordeonisti, studenti i saradnici Muzičke akademije UNSA: Azmir Halilović, Danijel Lovrić i Asmir Hamzić pod rukovodstvom prof.dr.Belme Šarančić koji su do sada nastupili na preko 100 koncerata te na brojnim takmičenjima osvajali mnoštvo nagrada među kojima se ističe posljednja, bronza sa Svjetskog trofeja u Portugalu u novembru 2019.godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije