Poslušajte kako je slavni glumac i zvijezda filmova o 'Harryju Potteru' čitao pjesme Gorana Simića

0
Radiosarajevo.ba
Poslušajte kako je slavni glumac i zvijezda filmova o 'Harryju Potteru'  čitao pjesme Gorana Simića
Foto: Buybook / Goran Simić

Bosanskohercegovački pjesnik Goran Simić premino je danas, 29. septembra u 72. godini života u Sarajevu.

Od Simića se na društvenim mrežama opraštaju brojni prijatelji i poznanici, a ekipa portala Radiosarajevo.ba odlučila je svoje čitateljice i čitatelje podsjetiti na jedan poseban zapis.

Naime, slavni britanski glumac Alan Rickman, kojeg najbolje znamo iz serijala o Harryju Potteru čitao je poemu Dogs & Bones koju je Simić napisao tokom opsade Sarajeva.

Snaga naroda i vijećnik Drago Jurić podržali Mirzu Selimbegovića za načelnika Novog Grada

Snaga naroda i vijećnik Drago Jurić podržali Mirzu Selimbegovića za načelnika Novog Grada

Podsjetimo, Goran Simić, pjesnik, prozni i dramski pisac, libretist, rođen je 1952. godine u Vlasenici. Najveći dio života proveo je u Sarajevu, gdje je u statusu profesionalnog pisca radio kao glavni urednik časopisa Lica, te kao pokretač knjižara Valter i Renesansa. Od 1996. godine živio na relaciji Sarajevo – Toronto (Kanada), gdje je djelovao kao gostujući pisac na Massey koledžu, Guelph univerzitetu, Banff centru za umjetnost i Edmonton univerzitetu. Osnovao je izdavačko preduzeće Luna Publications.

Objavio je brojne knjige poezije i proze, drame i libreta. Knjige su mu prevedene na petnaestak stranih jezika, poezija mu je uvrštena u bosanskohercegovačke antologije pjesništva kao i u antologije svjetskog pjesništva dvadesetog vijeka. Dobitnik je prestižnih domaćih i stranih nagrada, od kojih se izdvajaju PEN USA, People Award i Award Association Canada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije