U Sarajevu preminuo Goran Simić, pjesnik i prvi stranac koji je dobio veliku kanadsku nagradu

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu preminuo Goran Simić, pjesnik i prvi stranac koji je dobio veliku kanadsku nagradu
FOTO: Facebook / Goran Simić

U Sarajevu je danas, 29. septembra preminuo pjesnik Goran Simić.

Ovu informaciju potvrdio je bosanskohercegovački pjesnik, esejist i novinar Mile Stojić.

"Družili smo se od studentskih dana, bijaše čist i bezazlen čovjek. Rat je proveo u Sarajevu, a nakon toga preselio u Kanadu, odakle se prije desetak godina vratio u rodni grad. Nedostajat će puno. Vječnaja pamjat", zapisao je Stojić.

Senad je heroj dana u Njemačkoj: Spašavao djecu iz zapaljene zgrade

Senad je heroj dana u Njemačkoj: Spašavao djecu iz zapaljene zgrade

Goran Simić, pjesnik, prozni i dramski pisac, libretist, rođen je 1952. godine u Vlasenici.

Najveći dio života proveo je u Sarajevu, gdje je u statusu profesionalnog pisca radio kao glavni urednik časopisa Lica, te kao pokretač knjižara Valter i Renesansa. Od 1996. godine živio na relaciji Sarajevo – Toronto (Kanada), gdje je djelovao kao gostujući pisac na Massey koledžu, Guelph univerzitetu, Banff centru za umjetnost i Edmonton univerzitetu.

U Sarajevu sahranjen Marko Vešović: Posljednji pozdrav piscu, pjesniku, gromadi ljudskosti...

U Sarajevu sahranjen Marko Vešović: Posljednji pozdrav piscu, pjesniku, gromadi ljudskosti...

Osnovao je izdavačko preduzeće Luna Publications. Objavio je brojne knjige poezije i proze, drame i libreta. Knjige su mu prevedene na petnaestak stranih jezika, poezija mu je uvrštena u bosanskohercegovačke antologije pjesništva kao i u antologije svjetskog pjesništva dvadesetog vijeka.

Njegova Zbirka poezije Sunrise in The Eyes of The Snowmen (Svitanje u očima Snješka Bijelića) proglašena je za najbolju knjigu 2012. godine u Kanadi. Nagrađena zbirka napisana je na engleskom jeziku.

Ovu prestižnu nagradu dodjeljuje Udruženje Kanadskih pisaca (CAA) koje predstavlja najznačajniju profesionalnu književnu organizaciju u Kanadi. Među dosadašnjim laureatima su i Leonard Cohen, Michael Ondaatie, Margaret Atwood... Ono što je posebno značajno jeste činjenica da je ovo bio prvi slučaj u historiji ove institucije da je navedena nagrada dodijeljena autoru sa drugog govornog i kulturnog prostora. 

Simić je tvorac libreta za prvu Sevdah operu, a njegova drama za djecu Bajka o Sarajevu na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu izvodila se preko 16 godina. 

Od Simića se oprostio i bosanskohercegovački novinar Dževdet Tuzlić.

"Ej šta bi se toga sve trebalo ispisati da se izrazi tuga pregolema, da se opiše praznina koja će ostati, kakvu buku treba izazvati da bi se umanjilo bolno glasanje jegovih pasa koje je tako volio i oni njega. Jos jedan biser otpade sa niske nemjerljivih kulturnih i umjetničkih vrednota koje je dijelio s nama", zapisao je.

Od Simića se oprostio i direktor međunarodnog festivala MESS te voditelj i jedan od pokretača programa Modul Memorije Nihad Kreševljaković.

"Počivao u miru i nek' mu je lahka zemlja. Istinski dobar čovjek", poručio je Kreševljaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije