Posjetite izložbu radova prve četiri generacije profesora i saradnika Akademije likovnih umjetnosti

0
Radiosarajevo.ba
Posjetite izložbu radova prve četiri generacije profesora i saradnika Akademije likovnih umjetnosti
Foto: Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo / Poziv na izložbu

Izložba radova prve četiri generacije profesora i saradnika Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu održat će se u četvrtak, 3. novembra 2022, u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Povodom obilježavanja jubilarnih 50 godina od osnivanja Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (ALU), Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine i ALU u duhu dobre prakse i dugogodišnje suradnje, organiziraju izložbu Ishodišta.

Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu osnovana 1972. godine, prva je visokoškolska likovno-umjetnička institucija na prostoru Bosne i Hercegovine; a njena pedesetogodišnja egzistencija obilježena je kontinuiranim radom i djelovanjem u javnoj, obrazovnoj, znanstvenoj i kulturno-umjetničkoj sferi kako na bosanskohercegovačkom, tako i na regionalnom i internacionalnom planu.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Studenti kiparstva oduševljavaju radovima, pogledajte izložbu u galeriji ALU

Studenti kiparstva oduševljavaju radovima, pogledajte izložbu u galeriji ALU

Radovi profesora i saradnika ALU, izloženi na ovoj izložbi najvećim dijelom pripadaju fundusu Umjetničke galerije BiH, što jasno svjedoči o međusobnoj egzistencijalnoj isprepletenosti i uzajamnom razvoju ove dvije umjetničko-obrazovne i kulturno-umjetničke institucije.

U popratnom tekstu izložbe, autor izložbenog koncepta, prof.dr. Ibrahim Krzović smatra da: "U vremenu osnivanja, razvoja i formiranja cjelovitog četverogodišnjeg studija Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, kojeg predstavljaju eksponati ove izložbe, u vremenu posvemašnog procvata stvaralaštva savremenih tendencija, savremenih tendencijama u ondašnjoj Jugoslaviji, Evropi i šire, djelovali su nastavnici i saradnici, likovni stvaraoci čija su djela već bila prisutna i verifikovana nagradama žirija na svjetskim bijenalima savremene umjetnosti. Istovremeno nastavnici i saradnici, slikari, grafičari, kipari, grafički i produkt dizajneri, bili su okosnica stvaralaštva i likovnog života svoje sredine i umjetničke scene Bosne i Hercegovine".

Akademija likovnih umjetnosti osnovana je 1972. godine kao jedna od najmlađih članica Univerziteta u Sarajevu. To je bio prirodan slijed kako opšteg društvenog i privrednog razvitka Republike Bosne i Hercegovine, tako i razvoja umjetnosti nakon 1945. godine.

U Sarajevu je postojala značajna kulturna tradicija i umjetničko naslijeđe koje su činile arhitektura, književnost, muzika, teatar. Već krajem 19. stoljeća djelovali su slikari građanskog slikarstva, a početkom 20. stoljeća i prvi slikari obrazovani u evropskim umjetničkim akademijama. Između dva svjetska rata djelovale su i umjetničke grupe, privatni ateljei i priređivane izložbe slika.

Krajem 1946. godine osnovana je Državna škola za likovnu umjetnost koja je ubrzo bila transformirana u Školu primijenjenih umjetnosti s odsjecima za slikarstvo, grafiku i kiparstvo. Pedesetih godina osnovana je Pedagoška akademija s Odsjekom za formiranje nastavnika predmeta Likovna kultura u osnovnim i srednjim školama.

Povodom 50 godina ALU otvorena izložba Odsjeka za slikarstvo

Povodom 50 godina ALU otvorena izložba Odsjeka za slikarstvo

Već u prvoj nastavnoj godini po osnivanju, Akademija je imala pet odsjeka: Odsjek slikarstvo, Odsjek grafika, Odsjek kiparstvo, Nastavnički odsjek i Odsjek grafički dizajn. Kasnije su otvoreni Odsjek produkt dizajn, Katedra za historiju i teoriju umjetnosti, Katedra za fotografiju i multimediju, te u novije vrijeme Interdisciplinarni studij konzervacije i restauracije. Nastava se najprije odvijala u zgradi Pedagoške akademije, sve do 1981. godine kada se Akademija preselila u nove adaptirane prostorije bivše Evangelističke crkve (Obala Maka Dizdara 3).

U vremenu osnivanja, razvoja i formiranja cjelovitog četverogodišnjeg studija, kojeg predstavljaju eksponati ove izložbe, u vremenu posvemašnog procvata stvaralaštva savremenih tendencija, savremenih tendencijama u ondašnjoj Jugoslaviji, Evropi i šire, djelovali su nastavnici i saradnici, likovni stvaraoci čija su djela već bila prisutna i verifikovana nagradama  žirija na svjetskim bijenalima savremene umjetnosti. Istovremeno nastavnici i saradnici, slikari, grafičari, kipari, grafički i produkt dizajneri, bili su okosnica stvaralaštva i likovnog života svoje sredine i umjetničke scene Bosne i Hercegovine.

Samo simbolično, s nekoliko primjera fotografija, faksimila, izložba pokazaju i uspjehe studenata prvih generacija i ukazuje posredno na pedagoško-kreativni kapacitet izabranih nastavnika i njihovu ulogu u prepoznavanju talenta mladih, u formiranju njihovog znanja i izražajnih sposobnosti. Isto tako, samo s jednim primjerkom objavljenih knjiga, predstavljeni su nastavnici iz oblasti teorijske nastave.

U svojih pola stoljeća djelovanja Akademija likovnih umjetnosti obrazovala je vrsne umjetnike i stručnjake visokih kreativnih dometa koji uspješno reprezentiraju Akademiju na internacionalnoj umjetničkoj i dizajnerskoj sceni. Sa zadovoljstvom možemo reći da je to kadar koji daje svoj puni doprinos u kvalitativnom preobražaju kulturnog ambijenta u širokoj skali likovnih i vizualnih umjetnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije