Studenti kiparstva oduševljavaju radovima, pogledajte izložbu u galeriji ALU

0
Radiosarajevo.ba
Studenti kiparstva oduševljavaju radovima, pogledajte izložbu u galeriji ALU
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Izložba Odsjeka za kiparstvo na ALU

Veliki broj posjetitelja okupio se danas u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, na otvaranju izložbe studentskih radova na Odsjeku kiparstvo.

Izložbu su otvorili profesori kiparstva Darko Šobot i Danijel Premec. Na izložbi su predstavljeni radovi nastali u posljednje dvije godine, čiji su autori studenti iz BiH i Portugala koji su ovu akademsku godinu studirali na ALU posredstvom ERASMUS razmjene.   

Ovom izložbom nastavlja se program obilježavanja jubilarnog 50. rođendana Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Na fotografijama koje je uradio Dženan Kriještorac, fotoreporter portala Radiosarajevo.ba, pogledajte neke od izloženih radova. 

Izložbu Odsjeka kiparstvo moguće je pogledati od danas do 3. juna 2022., svakim radnim danom u terminu od 10 do 18 sati u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, uz besplatan ulaz. 

Izložba Odsjeka za kiparstvo na ALU - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Izložba Odsjeka za kiparstvo na ALU

Historijat Odsjeka za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu

Višedecenijsko postojanje Akademije teško je zamislivo bez jednog od njenih temeljnih odsjeka – Kiparstvo. Pod vodstvom prof. Alije Kučukalića zaživljava pedagoški program kroz elementarnu zadaću istraživanja u polju skulptorske forme i uopšte kompleksnih oblikovnih metoda ne samo u smislu elementarne akademske problematike vezane za klasične probleme figure (akta), torza, portreta, reljefa itd. Svaki predmet unutar programa obuhvaća teoretski i praktični rad, a nastavni program provode profesori uz saradnju asistenta i više stručnih suradnika.

Planovi i programi odsjeka su tako koncipirani da studentima tokom četverogodišnjeg studija (plus postdiplomski, master studiji) osiguravaju široke mogućnosti istraživanja, eksperimentiranja u sferi skulptorskog istraživanja i prostornog oblikovanja.

To su bile intencije od samog osnivanja Odsjeka kiparstvo do danas. Nakon višedecenijskog rada može se zaključiti da je osnivanje Odsjeka ispunilo svoju svrhu, te da je nastala pedagoška tradicija na ALU Sarajevo i danas aktuelna, sukladna vremenu pronalazeći nove i drugačije forme likovnog izražaja studenata kiparstva.

Kao i svi odsjeci i Kiparstvo ima svoju vlastitu historiju koju su obilježile značajne ličnosti umjetničkog i pedagoškog života. U prvom redu treba spomenuti prof. Aliju Kučukalića (tragično stradao 1992.) kao dugogodišnjeg profesora, šefa odsjeka Kiparstva i šefa postdiplomskog studija na ALU. Vrijedno je istači i prof. Zdenka Grgića čiji je angažman obilježio prvu dekadu rada samog odsjeka. Navedenom dvojcu treba pridodati i gostujućeg profesora iz Zagreba Kostu Angeli Radovanija.

Odsjek kiparstva u novom prostoru (današnja zgrada ALU) 1982. godine dobiva i prve asistente Mustafu Skopljaka kao studenta prve generacije te Kenana Solakovića (preminuo 2002.). U tom periodu djeluje i Ivica Hižar kao stručni saradnik na polju kiparske tehnologije.

Godine 1989. uvođenjem novog predmeta pod nazivom Kreativna obrada materijala dovela je do angažmana asistenta Antu Juriča. Ratne 1994. god. Odsjeku se priključuje i asistent Mirsad Šehić. Na
kraju ratnog perioda nastavni kadar Odsjeka su činili šef odsjeka, doc. Mustafa Skopljak, asistent Mirsad Šehić i viši stručni saradnik Ivica Hižar.

U periodu od 1995-2000. svoje mjesto na Odsjeku pronalaze asistent Enes Sivac i stručni saradnik Samir Sučeska.

Danas na odsjeku Kiparstvo djeluju i rade red.prof. Mirsad Šehić, van.prof. Darko Šobot, doc. Daniel Premec, v.ass. Darko Stanić i ass. Samir Sućeska.

Kiparski odsjek u današnjim okvirima organizira se u dva studijska ciklusa po bolonjskom programu – I ciklus dodiplomski u trajanju od četiri godine i II ciklus master studija u trajanju od jedne godine. Predmeti kao što su Modelovanje i Kiparstvo prisutni su i u nastavnim programima svih drugih odsjeka ALU, uz angažman profesora i asistenata Odsjeka kiparstvo. 

Izložba Odsjeka za kiparstvo na ALU - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Izložba Odsjeka za kiparstvo na ALU

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije