Otvorena izložba Odsjeka produkt dizajn: Pogledajte kako je bilo

1
Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba Odsjeka produkt dizajn: Pogledajte kako je bilo
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Izložba u Galeriji ALU Sarajevo

Izložba Odsjeka produkt dizajn otvorena je večeras u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Izložba Odsjeka produkt dizajn dio je bogatog programa obilježavanja jubilarnog 50. rođendana Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

"Nakon niza samostalnih izložbi naših nastavnika i suradnika, program obilježavanja jubilarnog rođendana nastavljamo s ciklusom od sedam samostalnih izložbi koje predstavljaju djelovanje šest matičnih odsjeka ALU – Grafički dizajn, Grafika, Slikarstvo, Produkt dizajn, Nastavnički odsjek, Kiparstvo i Interdisciplinarni studij Konzervacije i restauracije", navodi se u saopćenju.

Odsjek za produkt dizajn pokrenut je 1983. godine. Studij produkt dizajna u okviru Akademije likovnih umjetnosti studentima pruža širok uvid u područje umjetnosti i kulture dizajna, podstiče kreativnost, analitičku i sintetičku sposobnost, te razvija kritički diskurs. Studij dizajna insistira na slobodi mišljenja, na traženju i razvijanju vlastitog izraza bez obzira da li se on ostvaruje kao industrijski ili unikatni proizvod.

Ambasador Irana u Srbiji negirao genocid, Memorijalni centar Srebrenica traži hitnu reakciju

Ambasador Irana u Srbiji negirao genocid, Memorijalni centar Srebrenica traži hitnu reakciju

Prva generacija nastavnika ovog odsjeka – koju su činili profesori Zdenko Praskač, Zlatko Ugljen, Živojin Vekić, Seid Hasanefendić i Besim Spahić - utvrdila je osnovna programska opredjeljenja ovog studija, baziranog na edukativnim iskustvima u dizajnu u širem evropskom kontekstu. Orijentacija prema modelu obrazovanja koji se događa u saradnji s privredom proizvela je tijesnju studijsko-edukativnu relaciju s predratnim ekonomskim sistemima u Bosni i Hercegovini ali i izvan nje, na širem jugoslovenskom ekonomskom prostoru.

Izložba u Galeriji ALU Sarajevo - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Izložba u Galeriji ALU Sarajevo

Nakon rata, povezivanje s privredom nastavljeno je i nastavlja se i danas zahvaljujući saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, USAID-om, Firma projektom, agencijom Serda i Sippo; saradnja se ostvaruje sa domaćim kompanijama kao što su Artisan Tešanj, Rukotvorine Konjic, Prevent Visoko. Zahvaljujući toj saradnji studenti produkt dizajna su u više navrata imali priliku da svoj rad predstave i na Međunarodnom sajmu namještaja u Kölnu, Njemačka.

Izložbu Odsjeka produkt dizajn moguće je pogledati u periodu od 11.5. do 20.5.2022., svakim radnim danom u terminu od 10 do 18 sati u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3, Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije