U sklopu obilježavanja 79. godišnjice Bitke za ranjenike otvorena izložba

0
AA
U sklopu obilježavanja 79. godišnjice Bitke za ranjenike otvorena izložba
FOTO: AA / S današnjeg otvaranja izložbe

U subotu je u Muzeju "Bitka za ranjenike na Neretvi" u Jablanici, u Bosni i Hercegovini, otvorena izložba "80 godina 13. julskog ustanka 1941-2021, godine prkosa i ponosa", javlja AA.

Izložba je otvorena u sklopu obilježavanja 79. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 77. godišnjice pobjede nad fašizmom.

Dragan Mitov Đurović, generalni sekretar Saveza boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, koji je jedan od organizatora izložbe zajedno sa Savezom antifašističkih boraca Bosne i Hercegovine, u razgovoru za AA predstavio je izložbu.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Ponos narodima Evrope 

Izložbu su pripremili Matica crnogorska i Zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj.

"Jean-Paul Sartre je rekao da ustanak crnogorskog naroda može služiti na ponos narodima Evrope. Bio je to prvi opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi, kada je oko 30.000 crnogorskih boraca s puškama ili bez pušaka krenulo na Njemce, odnosno na Talijane u tom vremenu i na veliki broj domaćih izdajnika na našim prostorima", rekao je Đurović.

Dodao je kako je izložba, uz zahvalnost domaćinima, koncipirana da podsjeti ne samo "na herojsku borbu crnogorskog naroda nego na borbu svih naroda iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, svih koji su se tokom četiri ratne godine na ovim prostorima borili".

"Ovdje su svijetli likovi revolucije jugoslavenskih partizana, ali i valja skrenuti pažnju možda posebno na Ljuba Čupića, 'osmijeh pred strijeljanje', koga su Talijani uz pomoć domaćih izdajnika, četnika, strijeljali 9. maja, na Dan pobjede 1942. godine. Tu je i Joka Baletić, partizanka od 18 godina, koju su objesili, a tražila je samo da je obuku u crvenu haljinu, jer nije bila ni udata, a bila je partizanka", rekao je Đurović.

Izložba, koja će biti otvorena narednih desetak dana koncipirana je hronološki.

"Ovo je i podsjećanje na svijetle trenutke historije crnogorskog, odnosno jugoslavenskih naroda, a istovremeno opomena da se nikada to na ovim prostorima ne desi", rekao je Đurović.

Istakao je kako se oni iz Saveza boraca NOR-a i antifašista Crne Gore istinski ponose saradnjom s borcima i antifašistima Bosne i Hercegovine, posebno kada je riječ o organizaciji ove manifestacije, susretima na Sutjesci te brojnim drugim manifestacijama, uključujući Drvar, Jajce…

Ponos i prkos

"Srce borbe Titovih jugoslavenskih partizana je Bosna i Hercegovina. Zato mi iz Saveza boraca NOR-a i antifašista i danas s ovog veličanstvenog skupa poručujemo da podržavamo i da ćemo učiniti sve što možemo da naša Crna Gora i vaša Bosna i Hercegovina, budu uvijek jedinstvene, budu samostalne i da se nikada na našim prostorima ni bilo gdje ne ponovi najveće zlo ovog svijeta - rat. Zato dajmo šansu miru ili 'sve za mir, mir ni za što'", rekao je Đurović.

Osvrnuo se i na naziv izložbe s posebnim fokusom na riječi "ponos" i "prkos".

"Prkos zato što smo ustali, prvi organizovano u porobljenoj Evropi, a kada je riječ o ponosu, istinski se Crna Gora i ona i ova i svaka ponosi julskim ustankom, jer je to jedna od najsvjetlijih stranica crnogorske historije", rekao je Đurović.

Obilježavanju godišnjice prisustvuju gosti iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije