Posjetite Europe House u Sarajevu: Otvorena izložba fotografija koje prikazuju ljepote naše BiH

2
FENA
Posjetite Europe House u Sarajevu: Otvorena izložba fotografija koje prikazuju ljepote naše BiH
Foto: FENA / Europe House, Izložba "Foto BiH"

Europe House, u saradnji s Asocijacijom za umjetničku fotografiju u BiH, Foto-video klubom Valter i Foto klubom Mostar, predstavio je sarajevskoj publici izložbu "Foto BiH 2023", koja prikazuje odabrane najbolje radove bh. umjetničke fotografije, saopćila je Delegacija Evropske unije u BiH.
Nakon premijere u Mostaru, gdje je ujedno obilježeno pokretanje Foto kluba Mostar, izložba je otvorena u Europe House u zgradi Vječne vatre u Sarajevu.

Ferdinand Koenig, šef Ureda za komunikacije Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u prisustvu brojnih zvanica je otvorio izložbu te istakao značaj kulture i umjetnosti u promociji i poštivanju zajedničkih evropskih vrijednosti.

"Bosna i Hercegovina posjeduje iznimne talente i stoga zahvaljujem našim partnerima što su ih predstavili u Europe House. Sretan sam što Europe House u svakom pogledu postaje mjesto koje slavi umjetnost, kulturu, dijalog i razmjene. Europe House je otvoren prošlog oktobra upravo s ovim ciljevima i sretan sam što se naši planovi ostvaruju", dodao je Koenig.

Usvojen je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi: Šta će se promijeniti?

Usvojen je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi: Šta će se promijeniti?

Godišnja izložba bh. fotografije donosi nagrađivane i najbolje fotografije članova ovog udruženja te ohrabruje zaljubljenike u fotografiju i nove nade bh. umjetnosti. 

Zlatko Dukić, predstavnik Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, pozvao je publiku da promatra odabrana djela, izabrana među više od 120 nominiranih fotografija i uoče jedinstveni talenat autora.

U Sarajevu obilježen Dan Europe: Johann Sattler upriličio prijem, ovo je njegova poruka

U Sarajevu obilježen Dan Europe: Johann Sattler upriličio prijem, ovo je njegova poruka

"Pozivam vas da zadržite pažnju, zastanete i zagledate se u umjetničke fotografije koje nam poklanjaju autori iz Trebinja, Tuzle, Sarajevo i Banjaluke. Veći broj radova nudi mogućnost zasebne priče, uključujući portrete, pejsažnu fotografiju i ljudi u pokretu", rekao je Dukić.

Zenir Šuko, član Foto-video kluba Valter, zahvalio je za mogućnost da na najljepši način budu predstavljeni radovi organizacija i njihovih članova koji ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

"Zahvaljujem i kolegama iz Foto kluba Mostar koji su nas okupili danas ovdje, a koji je ponovo okupio umjetnike iz Mostara kako bi zajedno radili zaista lijepe stvari", dodao je Šuko.

Vođeni idejom za pružanje motivacije i podrške mladim umjetnicima, entuzijastični fotografi iz Mostara pokrenuli su Foto Klub Mostar u nadi da će ova nova platforma potaknuti dijalog i uspješniju saradnju bh. fotografa. 

Izložba umjetničke fotografije trajat će do 3. aprila i građani je mogu posjetiti od ponedjeljka do petka od 9 do 18 sati u Europe Houseu, Maršala Tita br. 62 u Sarajevu.

Europe House je dugoročni komunikacijski projekat Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koji zamjenjuje EU info centar u BiH, sa centralnim uredom u Sarajevu (Europe House) i mrežom Europe House info pointa širom Bosne i Hercegovine. Kao projekat, Europe House pruža informacije o programima, projektima, institucijama i politikama Evropske unije, kao i odnosima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Aktivnosti Europe House uključuju organizaciju informativnih i inspirativnih događaja širom BiH s ciljem promocije evropskih vrijednosti u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije