Pogledajte večeras predstavu Grand Hotel, koja je po mnogo čemu posebna

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte večeras predstavu Grand Hotel, koja je po mnogo čemu posebna
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mojca Majcen, balerina iz Slovenije

Četvero protagonista zatvorenih u Grand Hotelu, relacije i emocije koji nastaju između njih - to je osnovna tema predstave kojom se beogradski teatar Madlenianum predstavlja na 12. Balet Festu Sarajevo. 

Predstava Grand Hotel inspirisana je kultnim filmom Wesa Andersona "Grand Hotel Budapest", kao i biografijom Stefana Zweiga "Jučerašnji svijet". No, kako je predstava pripremana za vrijeme covid zaključavanja, tematizira i pojam zatvorenosti. 

Autorski tim ovog savremenog baleta predvode koreograf Aleksandar Ilić i redatelj Aleksandar Nikolić, a originalnu muziku potpisuje kompozitorica Ana Krstajić.

Izvođački ansambl čine četvero vrsnih plesača: Mojca Majcen (Slovenija), Ognjen Vučinić (Srbija), Jakša Filipovac (Hrvatska) i Branko Mitrović iz Bosne i Hercegovine.   

Ovaj balet ima mnogo dodirnih tačaka sa savremenim teatrom, pojasnili su Majcen i Mitrović na press konferenciji uoči večerašnje predstave. 

"Zanimalo nas je šta bi se desilo da se četvero protagonista nađe zatvoreno u hotelu. Tu je i neumitan protok vremena, a ideja ove predstave je da vrijeme igraju četiri gošće koje uvijek dolaze iz grada u kojem igramo. I u Sarajevu će vrijeme igrati četiri gospođe iz vašeg grada", pojasnila je Majcen. 

Kao gošće, uloge vremena igrat će naše bivše i sadašnje balerine Aida Palinić, Dejana Zilić, Nikolina Petković i Nataša Hajdarević, koja je u svojstvu koproducentice predstavila ideju okupljanja plesača iz cijele regije koja je već i ranije ostvarila uspješne produkcije.    

Večeras ćemo imati priliku gledati i taletniranog Branka Mitrovića. Rodom je iz Bijeljine, ali je usljed nedostatka baletne obuke u svom gradu krenuo u Beograd, gdje danas nastupa u nekoliko teatara.

"Veoma je važno da imamo Balet Fest. Znamo koliko naša zemlja malo ulaže u kulturu, ali kroz ovakve festivale možemo prikazati koliko je značajan potencijal koji imaju kultura i umjetnost", naglasio je Mitrović. 

Direktorica Balet Festa Edina Papo istaknula je da se predstavama ovakvog tipa mijenja baletna svijest. 

Predstava se može pogledati u Narodnom pozorištu Sarajevu, večeras (utorak 21.09.2021) s početkom u 20,00 sati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije