Stare fotografije / Premijerno: Pogledajte kako je Valter izgledao kada je bio dječak

04. 12. 2020. u 17:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Muzeju u Prijepolju danas je predstavljena digitalna platforma "Valter od Prijepolja do Sarajeva“ Historijskog muzeja BiH.

Platforma je predstavljena povodom obilježavanja 77-e godišnjice čuvene prijepoljske bitke u Drugom svjetskom ratu. Tom prilikom upriličeno je premijerno digitalno putovanje „Valter od Prijepolja do Sarajeva“, koje prezentuje životni put narodnog heroja Vladimira Perića Valtera.

Platforma je osmišljena u saradnji Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine sa Muzejom u Prijepolju, a u sklopu projekta „Muzejske priče“, koje implementuje Grad Sarajevo sa drugim partnerima.

Digitalna platforma

Foto: Historijski muzej BiH: Digitalna platforma "Valter od Prijepolja do Sarajeva“

"Platforma se sastoji od tri tematske cjeline koje će kroz fotografije, arhivski materijal, trodimenzionalne predmete, video zapise itd. prezentirati lik i djelo Vladimira Perića Valtera. Platforma također ukazuje na univerzalne vrijednosti za koje se Valter zalagao, a koje nam mogu biti inspiracija i danas. Građa i materijal korišteni za ovo virtualno putovanje mogu biti korišteni za razvijanje kritičkog mišljenja mladih o historiji"". izjavio je Amar Karapuš, viši kustos HMBiH i autor platforme.

Digitalna platforma

Foto: Historijski muzej BiH: Digitalna platforma "Valter od Prijepolja do Sarajeva“


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (14)